Euroopa Liit pakub Brexiti edasilükkamist 31. oktoobrini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TOLGA AKMEN / AFP

Euroopa Liit pakub Brexiti edasilükkamist 31. oktoobrini, teatasid toimuvaga kursis olevad allikad neljapäeva varahommikul uudisteagentuurile AFP.

Asi vaadatakse uuesti üle juunis.

Allikate sõnul peab Suurbritannia peaminister Theresa May selle otsusega veel nõustuma.

Veidi hiljem kinnitas informatsiooni edasilükkamise kohta ka Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk, kes kohtub nüüd Mayga, et talle otsust vahendada. Tusk ise siiski koheselt mingeid kuupäevi ei täpsustanud ehk ametlikult pole veel neid kinnitatud.

"Euroopa Liit on nõustunud edasilükkamisega. Ma kohtun nüüd Theresa Mayga Suurbritannia valitsuse heakskiidu saamiseks," kirjutas Tusk sotsiaalvõrgustikus Twitter.

Ametlikku avaldust polnud kell 03.00 Eesti aja järgi veel edastatud.

Prantsuse president Emmanuel Macron hoiatas kolmapäeval Brüsselisse Brexiti kriisikõnelustele saabudes, et Euroopa Liidu liidrid ei ole veel kokku leppinud, kui pikalt Ühendkuningriigi lahkumine edasi lükata.

"Minu jaoks ei ole midagi otsustatud, mitte midagi ja eriti pikka ajapikendust, mille kohta ma kuulujutte kuulsin," lausus ta, kui EL-juhid kogunesid kaaluma peaminister Theresa May taotlust lahutus edasi lükata.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles samal ajal, et on avatud pikemale Brexiti edasilükkamisele kui see, mida London taotles.

Merkel ütles Saksamaa parlamendile enne Brexitile keskenduvat Euroopa Ülemkogu, et Euroopa liidrid võivad nõustuda pikema edasilükkamisega "kui see, mida Briti peaminister May taotles".

May esitas palve Brexiti edasilükkamiseks 30. juunini, et anda talle rohkem aega Suurbritannia korrastatud lahkumise ratifitseerimiseks. Teiste Brüsselisse saabuvate EL-i liidrite sõnul võib ta saada pikendust isegi rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles