Pompeo tahaks näha Hiina liitumist uuendatud START-leppega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide välisminister Mike Pompeo.
Ameerika Ühendriikide välisminister Mike Pompeo. Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo ütles kolmapäeval ajal, mil Washington valmistub kõnelusteks Venemaaga strateegilise tuumarelvastuse piiramise lepingu (START) pikendamise üle, et leppega peaks liituma ka Hiina. 

2011. aasta veebruaris jõustunud START III näeb ette kasutusvalmis tuumalõhkepeade arvu vähendamise 1550-le, strateegiliste tuumalaengu kandjate, nagu mandritevahelised ballistilised raketid ning pommitajatel ja allveelaevadel asuvad ballistilised raketid, arvu kärpimist 700-le.

START-lepingu kehtivus lõpeb 5. veebruaril 2021.

Pompeo sõnul on Venemaa ja Ühendriigid START-ist «suuresti» kinni pidanud erinevalt keskmaa tuumajõudude lepingust (INF), mida Venemaa USA hinnangul rikub ja millest lahkumisest Ühendriigid on teatanud. 

President Donald Trump «on teinud vägagi selgeks, et kui meil on võimalus saavutada hea ja korralik relvastuskontrollileping, peaksime me seda tegema», lausus Pompeo senati välissuhete komiteele vastuseks küsimusele START-lepingu pikendamise kohta. 

Välisminister ütles ka, et uuendatud leping peaks hõlmama Hiinat, kuigi jättis Pekingi osaluse otsesõnu lepingu pikendamise tingimuseks seadmata. 

«Me peame tagama, et selle lepingu komponent on ka kõigi tähtsate osapoolte kaasatus,» sõnas ta. 

«Võib juhtuda, et seda me ei saavuta. Võib juhtuda, et lõppude lõpuks teeme me selles küsimuses koostööd vaid venelastega. Aga kui rääkida tuumavõimetest, mis kujutavad Ühendriikidele riski, on tänane maailm hoopis teistsugune,» lausus USA välisminister. 

Pompeo vastas jaatavalt senaator Jeff Merkley küsimusele, kas ta peab silmas Hiinat ja ütles, et Peking on oma tuumaprogrammi laiendanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles