YLE: Põlissoomlased tõusid valimiste eel Soomes populaarsuselt teiseks

Copy
Põlissoomlaste esimees Jussi Halla-aho.
Põlissoomlaste esimees Jussi Halla-aho. Foto: Lehtikuva / Reuters / Scanpix

Soome populaarseim erakond on kolm päeva enne parlamendivalimisi jätkuvalt Sotsiaaldemokraatlik Partei (SDP), kuid Põlissoomlased on tõusnud teisele kohale, selgus neljapäeval Yle küsitlusest.

Yle küsitlus, mis viidi 2000 inimese seas läbi 1.-9. aprillini, annab SDP toetuseks 19 protsenti, kuid viimase kuuga on nende toetus 1,1 protsendipunkti võrra kahanenud.

Põlissoomlased möödusid 16,3-protsendise toetusega Koonderakonnast (Kokoomus), mida toetab küsitluse järgi 15,9 protsenti valijaist. Kuu ajaga on Põlissoomlaste toetus tõusnud 1,2 protsendipunkti. 

Yle valimisspetsialist Sami Borg seletas Põlissoomlaste toetuse kasvu enne jõule vallandunud aruteludega seksuaalkuritegudest ja migratsioonist. Ka kliimamuutuse teemal on nad on suutnud pakkuda välja selge alternatiivi ja oma seisukohad võrreldes teiste erakondadega.

Küsitluse läbi viinud Taloustutkimuse sotsioloog Tuomo Turja ütleb, et Põlissoomlased on saanud palju uusi toetajaid nende hulgast, kes eelmiselt valimistel üldse hääletamas ei käinud. 

Turja lisab sotsiaaldemokraatide toetuse langust põhjendades, et edetabeli juhtiva erakonna toetus kahaneb sageli viimases valimiseelses mõõtmises.

Neljandal kohal on praegune peaministripartei Keskerakond 14,5-protsendise toetusega. Rohelisi toetab 12,2, Vasakliitu 8,7, Soome Rootsi Rahvaparteid 4,9, kristlikke demokraate 4,3 ja Sinist Tulevikku 0,8 protsenti vastanuist.

Uurijad toovad erandlikuna välja olukorra, et küsitluste põhjal ei saaks ükski erakond valimistel üle 20 protsenti häältest.

Turja sõnul ei julgeks tema veel võitjat ennustada, sest üha suurem osa valijaist teeb otsuse üsna viimasel hetkel.

Soomes peetakse 14. aprillil korralised parlamendivalimised. Praegu moodustavad Soome valitsuse Keskerakond, Koonderakond ja erakond Sinine Tulevik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles