Pakistan viis meedia ja diplomaadid India õhurünnaku sündmuspaigale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani sõdurid 23. märtsil iseseisvuspäeva paraadil Islamabadis.
Pakistani sõdurid 23. märtsil iseseisvuspäeva paraadil Islamabadis. Foto: AFP / Scanpix

Pakistan viis rühma välisajakirjanikke ja diplomaate India õhurünnaku sündmuspaika näitamaks, et vastupidiselt India väidetele ei saanud seal kannatada taristu.

Twitteris avaldatud videos on näha rühma vaatlemas kraatrit Balakotis. Kindralmajor Asif Ghafoor säutsus, et delegatsioon nägi sündmuspaiga reaalsust.

India peaminister Narendra Modi on oma valimiskampaanias väitnud, et 26. veebruaril korraldatud India õhurünnak oli edukas. India ametnike sõnul hukkus esimeses taolises õhulöögis alates 1971. aastast kuni 250 äärmusrühmituse võitlejat.

Pakistan on algusest peale eitanud, et rünnak tõi kaasa kahju või inimohvreid, ja peaminister Imran Khani sõnul on sellised väited valimistrikk.

Neljapäeval algasid Indias üldvalimised ja Modi on nimetanud end India «chowkidariks» ehk vahimeheks, mõistes kiirelt hukka kõik, kes kahtlevad Pakistani vastu astutud sammudes.

Rünnakupaika külastanud kohalikud ja rahvusvahelised väljaanded pole aga leidnud tõendeid, et seal oleks olnud terroristide laager või üldse kannatada saanud taristut.

Sündmuspaika vaid paar tundi pärast rünnakut külastanud AFP reporter nägi seal ainult kahjustada saanud puid ja mudahütti. Kohalike elanike sõnul ei saanud keegi surma.

Mõttekoja Atlandi Nõukogu digitaalse kohtuekspertiisi labor teatas, et avalikest satelliidipiltidest on näha kahju ainult metsale, aga mitte ümbritsevatele struktuuridele.

India õhurünnak oli vastus 14. veebruari enesetapurünnakule Kashmiri India poolel, milles hukkus 40 sõdurit ja mille eest võttis vastutuse Pakistanis baseeruv äärmusrühmitus.

Sellele järgnesid Pakistani õhurünnakud India territooriumi asustamata aladele, mille järel puhkes kahe riigi sõjalennukite vahel õhulahing. 

Pakistani teatel tulistati alla kaks India sõjalennukit, millest üks kukkus alla India Kashmiris. Teise, Pakistani territooriumile kukkunud lennuki piloot võeti kinni ja vabastati mõni päev hiljem pingete maandamiseks.

India väitel tulistati alla ainult üks selle lennuk ja teine lennuk oli Pakistani F-16 hävitaja, mille lasi alla India õhuvägi.

Veebruarikuine eskalatsioon oli kahe Lõuna-Aasia tuumariigi viimaste aastate teravaim sõjaline vastasseis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles