Kaitsepolitsei: FSB palkas kohaliku päti Eesti piirivalvet jälgima (3)

Martin Laine
, reporter
Copy
Spioon. Pilt on illustratiivne,
Spioon. Pilt on illustratiivne, Foto: Artur Kuus/Scanpix

Täna avaldatud Kaitsepolitsei (KAPO) aastaraamat paljastab, et möödunud kuul mõistis Tartu maakohus kriminaalkorras süüdi senitundmatu spiooni Dmitri Kozlovi.

Tartu maakohus karistas 20. märtsil vastu võetud otsusega 31-aastast Eesti-Vene topeltkodakondset Kozlovi kolme aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega.

Täpsemalt kirjeldab süüdistusparagrahv Eesti Vabariigi vastast suhet: süüdistuse järgi värbas Vene luureamet FSB Kozlovi salajasele koostööle.

Tema ülesanne oli koguda teavet Politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefektuuri piirivalvega seotud hoonete, töötajate, sõidukite, tehnika ja töörežiimide kohta ning see info Venemaale edastada.

Kozlovi kohta ei leia internetist palju infot. Küll aga on kirju tema paturegister.

Näiteks on teda varasemalt kriminaalkorras karistatud seetõttu, et ta 2017. aasta 4. oktoobri varahommikul valas voodis maganud tuttava üle põlemisohtliku vedelikuga, süütas kannatanu põlema ning peksis teda lisaks rusikaga näkku.

Pahandustesse on ta sattunud Eesti-Vene piirilgi. Korduvalt on ta saanud trahvi maksu- ja tolliametilt seoses ebaseaduslike maksumärkideta sigarettide vedamisega Eestisse.

Mullu septembris mõisteti Kozlov süüdi hoopis kupeldamises: koos kaasosalisega vahendas ta seksuaalteenuseid, sõidutas prostituuti ning rääkis klientidega läbi teenuste hinnas. Samas kriminaalasjas mõisteti Kozlov süüdi ka röövimises ning pangakaardi varguses.

Toona mõistis Harju maakohus talle neli aastat ja neli kuud reaalset vangistust, kuid kuu hiljem, kui mees juba Rootsi kardinate taga aega veetis, hakkas Kaitsepolitsei Kozlovit uurima seoses koostööga Vene luureasutustega.

Spioonisüüdistuse kohtulahend ei ole avalik.

Dmitri Kozlov.
Dmitri Kozlov. Foto: Facebook

Kapo aastaraamat toob välja, et Venemaa Föderatsiooni eriteenistustes töötavad oskuslikud värbajad. Luureohvitseridele õpetatakse juba luurekoolis, kuidas mõjutada inimeste käitumist, mida lubada ja kuidas panna antud lubadusi uskuma.

Mitmele kaitsepolitsei paljastatud riigireeturile või agendile on neid värvanud ohvitserid ühel või teisel hetkel lubanud, et luuretöö endast ohtu ei kujuta ja kui isegi midagi peaks juhtuma, siis vahele jäänud agente ei unustata ja vajadusel leitakse võimalus nende vabastamiseks või vähemalt abistamiseks.

Paljud värvatutest on luurajate antud lubadusi ka naiivselt uskunud.

Nii toob KAPO aastaraamat lisaks Kozlovile teisi ajakirjanduses juba kajastunud näiteid nagu FSB-ga koostööd teinud tudeng Aleksei Vassiljev ning 2018. aastal GRU-ga koostöö tõttu kriminaalkorras süüdi mõistetud Ilja Tihhanovski ning Jevgeni Slavin.

Muidugi saavad mainimist ka pikaks ajaks vangi pandud riigireetur Deniss Metsavas ning tema isa Pjotr Volin.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles