Eesti toetab Serbia pürgimist ELi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia lipp.
Serbia lipp. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välisministrid arutavad homme Serbiale ELi kandidaatriigi staatuse andmist ning liitumiskõneluste alustamist Montenegroga, Eesti on mõlemas küsimuses pooldaval seisukohal.

Homme osaleb välisminister Urmas Paet Brüsselis Euroopa Liidu välis- ja Euroopa asjade ministrite Euroopa Liidu laienemise teemalisel kohtumisel, kus otsustatakse Serbiale kandidaatriigi staatuse andmine ja Montenegroga liitumiskõneluste alustamine.

Välisminister Paeti sõnul peab Eesti vajalikuks Euroopa Liidu laienemisprotsessi jätkumist vastavalt konkreetse riigi edusammudele. «Võttes arvesse Serbia edusamme reformiprotsessis ning koostööd endise Jugoslaavia kriminaalkohtu ICTYga, toetab Eesti Serbiale kandidaatriigi staatuse andmist,» ütles Paet. «Eesti peab ka vajalikuks alustada Serbiaga liitumisläbirääkimisi võimalikult kiiresti,» lisas ta.

Paeti sõnul toetab Eesti Montenegroga liitumisläbirääkimiste alustamist. «Montenegro on täitnud selleks seatud eesmärgid ning läbi viinud vajalikud reformid,» põhjendas ta.

Välisministrid arutavad homsel kohtumisel ka ELi-Türgi suhteid, liitumisläbirääkimiste kulgu Islandiga, Makedooniaga liitumisläbirääkimiste alustamist ning Kosovo, Albaania ning Bosnia ja Hertsegoviina suhteid Euroopa Liiduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles