PILDID ja VIDEO Oksjonimaja: Fabergé haruldase tiaara enampakkumine võib kujuneda kuumaks

Inna-Katrin Hein
Copy

Šveitsis Genfis pannakse 15. mail oksjonile tiaara, mille valmistas vene kuulsa juveliiri Peter Carl Fabergé firma ja mis kuulus saksa suurhertsoginnale Alexandrale.

Christie’s oksjonimaja teatel on tegemist perejuveeliga, mille väärtus on suur ja seega võib enampakkumine kujuneda tõeliseks «ilutulestikuks», teatab afp.com.

Fabergé tiaara pannakse Genfis oksjonile
Fabergé tiaara pannakse Genfis oksjonile Foto: Jonathan Brady / PA Wire/PA Images/Scanpix

Selle tiaara kinkis 1904 Saksa Mecklenburg-Schwerini suurhertsog Friedrich Franz IV oma kihlatule, Hannoveri printsessile Alexandrale, kes abielludes hakkas kandma suurhertsoginna tiitlit.

Mecklenburg - Schwerini suurhertsog Friedrich Franz IV ja ta naine Alexandra
Mecklenburg - Schwerini suurhertsog Friedrich Franz IV ja ta naine Alexandra Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/Scanpix

Suurhertsogi ema oli venelannast hertsoginna Anastasia Mihhailovna, kes oli innukas Fabergé ehete koguja.

Hertsoginna Anastasia oli keiser Nikolai I (1796 – 1855) pojatütar ja keiser Alekander II (1818 – 1881) vennatütar.

Hertsoginna Anastasia Mihhalilovna oli see, kes soovitas oma 22-aastasel pojal kihlatule lasta Peterburis Fabergé firmas valmistada tiaara kingituseks.

Prantsuse, Eesti ja Taani juurtega Peter Carl Fabergé (1846 – 1920) oli Venemaal tegutsenud kullasepp ja juveliir, keda tuntakse eelkõige hinnalistest lihavõttemunadest, mis on nüüdisaja oksjonitel väga populaarsed.

Peter Carl Fabergé umbes 1915
Peter Carl Fabergé umbes 1915 Foto: akg-images /Scanpix

1885 –1917 valmistas Peter Carl Fabergé koos oma abilistega 69 luksuslikku lihavõttemuna. Neist 50 tehti Vene keisrikojale, ülejäänud teistele jõukatele inimestele.

Fabergé firmas valmistatud keiserlik lihavõttemuna
Fabergé firmas valmistatud keiserlik lihavõttemuna Foto: akg-images /Scanpix

Christie’s oksjonimaja arvates võib saksa printsessi Alexandra tiaara hinnaks kujuneda 230 000 – 340 000 Šveitsi franki (200 000 – 300 000 eurot).

Oksjonimaja kataloogi teatel on see tiaara ebatavaline, kuna selles on selgelt nähtav pühendumuse ja armastuse sõnum. Tiaaral on üheksa suurt sinakasrohelist akvamariini ning palju väikeseid teemante.

«Fabergé tiaarasid on väga harva oksjonitel, olles selle tõttu väga populaarsed. Paljud kollektsionäärid soovivad neid oma ehtekollektsooni. See tiaara toob kindlasti kaasa enampakkumiste tulevärgi,» sõnas Christie’s oksjonimaja esindaja Max Fawcett.

Lisaks Fabergé tiaarale müüakse Genfi oksjonil veel ehteid, mis pärinevad tuntud aadlisuguvõsadelt, kaasa arvatud 19. sajandi algusest pärit smaragdide ja teemantidega kaelakee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles