Soomes konfiskeeriti mullu rekordkogus ecstasy't ja kanepit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Heikki Saukkomaa / AFP / Scanpix

Soome konfiskeeris eelmisel aastal rekordkoguse ecstasy-tablette ja marihuaanat, teatas keskkriminaalpolitsei reedel.

Ecstasy-tablette konfiskeeriti 2018. aastal üle 219 000 ning marihuaanat 344 kilo.

Võrreldes 2017. aastaga kasvas ka uimastikuritegude arv – 29 100 –, kuid raskete uimastikuritegude arv siiski pisut vähenes.

Sama trendi näitas ka uimastikuritegudes kahtlustatud isikute arv. See kasvas 2017. aastaga võrreldes 5,5 protsenti, kuid rasketes uimastikuritegudes kahtlustatute arv kahanes umbes 8 protsenti.

Andmed näitavad, et üks populaarsemaid sünteetilisi uimasteid Soomes on amfetamiin. Selle jälgi otsitakse heitveest ning need näitasid, et enim tarbiti seda uimastit Kouvolas ja Lahtis. Märkimisväärne amfetamiinikogus leiti ka Kotkast ja Helsingist.

Viimastel aastatel on levinumaks muutunud ka kokaiin. Heitveeanalüüside järgi on kokaiinitarbimine eriti kasvanud Soome lõunaosa suurlinnades.

Soome uimastikaubandus on suuresti organiseeritud ja professionaalsete kuritegelike rühmituste kätes. Jõukudel on tähtis roll uimastite vahendamisel ja müümisel.

Soome jõukudel on ka toimivad koostöösuhted eriti Eesti ja Leedu kurjategijatega. Suurem osa Soome jõudnud uimastitest tuleb riiki lõunast ja läänest.

Keskkriminaalpolitsei sõnul on rasketes uimastikuritegudes kahtlustatute seas jätkuvalt palju välismaalasi, kuigi osakaal 2017. aastaga võrreldes langes. Kolm neljandikku kahtlusalustest on soomlased.

Suurim välismaalaste grupp oli nagu ka eelmistel aastatel eestlased. Tihtipeale aitavad nad smugeldada või smugeldavad ise suuri amfetamiini-, Subutexi- ja ecstasy- koguseid. Sageli tehakse seda koostöös Leedu kurjategijatega.

Keskkriminaalpolitsei andmeil kinnistab turul positsiooni netikaubandus. Politseile teeb muret see, et neti kaudu jõuavad uimastid hõlpsamini eraldatud piirkondadesse, kuhu uimastimüüjad üldiselt väga ei jõua. Lisaks ei hooli netikaubandus kellaajast.

Politsei hinnangul on netikaubandus muutunud nii tähtsaks ostu- ja vahenduskanaliks, et see on hakanud muutma Soome uimastituru struktuuri ja tarbijale saadaolevate uimastite valikut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles