Video ja galerii: Iseseisvuse väljakul moodustati Balti kliimakett

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna ennelõunal kogunes umbes poolsada õpilast Pärnu Iseseisvuse väljakule, et üksteisel kätest hoides moodustada osa Balti kliimaketist. Õpilastel olid kaasas plakatidki, millel kujutatud näiteks leekides ja sulavat maakera. Eesmärk oli juhtida avalikkuse tähelepanu kliimaprobleemidele ja survestada poliitikuid neile lahendust otsima.

Piketil osalenud Kädi Kull Pärnu Vanalinna põhikooli 8. klassist ütles, et inimesed on prügi tootmisega liiale läinud. Tema sõnutsi peaks juba praegu selle vastu võitlema, et tulevikus oleks lastel ja lastelastel hea elada.

Kull tõi näite, et üks mooduseid seda teha on prügi sortida. “Pudelid loomulikult viime taarapunkti, see on ka üks viisidest, kuidas ma taskuraha kogun,” selgitas tüdruk.

Pärnu meeleavalduse eestvedajad, Sindi gümnaasiumi 12. klassi õpilane Meelike Liiv ja Paikuse põhikooli 8. klassi õppur Triine Kose rääkisid, et piketi mõte oli luua ühine Balti kliimakett, suunamaks tähelepanu üleilmsetele kliimamuredele. Peale Eesti toimuvad miitingud täna Läti ja Leedu suuremates linnades.

Aktsioon on neidude selgitust mööda mõeldud nii reakodanikele kui poliitikutele. “Kõik algab siiski igaühest endast, kui inimesed tarbivad samamoodi edasi, siis pole sellest mingit kasu,” tõdes Liiv. “Mida suurem on inimeste teadlikkus, seda enam jõuab see sõnum poliitikuteni,” täiendas Kose.

Esmalt peaks õpilaste arvates vähendama plasti tarbimist. “Tulime hommikul linna ja Riia maanteel Raekülas vedelesid sõiduteel kilekotid,” meenutas Liiv pea igapäevast vaatepilti.

Ise püüab Liiv keskkonda mitte reostada, näiteks käib poes korduvkasutatava riidest kotiga. Et vett säästa, ei jäta ta hambaid pestes seda jooksma. “Kõik algab väikestest asjadest,” kinnitas ta.

Eilne aktsioon ei jäänud aga ühekordseks, sest juba 25. mail toimub ülemaailmne samalaadne üritus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles