Sõnajalad ei saanud Tootsi enampakkumise tühistamist ka ringkonnakohtust

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootsi suursoo, kuhu soovitakse rajada tuuleparki.
Tootsi suursoo, kuhu soovitakse rajada tuuleparki. Foto: Mailiis Ollino

Tallinna ringkonnakohus ei rahuldanud Oleg ja Andres Sõnajalale kuuluva Eleon AS-i apellatsioonkaebust, millega vennad soovisid tühistada või keelata RMK otsuste alusel Tootsi kinnistu enampakkumise läbiviimist.

Lisaks sellele soovis Eleon keelata RMK-l kinnitada Tootsi enampakkumise tulemusi ja sõlmida müügilepingut seni, kuni majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on lahendanud Sõnajalgade 2017. aasta 3. mail tehtud taotluse Tootsi kinnistu koormamiseks hoonestusõigusega, ütles kohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

Taotluses toodud eesmärgiks oli rajada Tootsi kinnistule tuulepark, kasutades selleks Eestis toodetavaid Eleon tüüpi tuulikuid.

Tallinna halduskohtus jättis varasemalt, möödunud aasta oktoobris tehtud otsusega kaebuse rahuldamata. Ringkonnakohus selgitas, et enampakkumise korraldamine otsustati ja tehti avalikkusele teatavaks enne seda, kui Eleon esitas majandusministeeriumile taotluse Tootsi kinnistu otsustuskorras hoonestusõigusega koormamiseks.

«Riigi otsus võõrandada Tootsi kinnistu avalikul enampakkumisel on avalike huvidega enam kooskõlas kui kinnistu koormamine otsustuskorras ühe ettevõtja kasuks. Enampakkumine annab kõigile huvitatud isikutele võrdse võimaluse kinnistu omandamise nimel konkureerida. Suure huvi tõttu kinnistu vastu võib enampakkumise tulemusel riigile laekuda suurem tulu kui otsustuskorras koormamise korral. Sarnaselt teistele tuuleenergiaettevõtjatele on ka kaebajal võimalik enampakkumisel osaleda ja oma pakkumine esitada,» märkis kohus.

Kuna kaebajal pole õigust nõuda riigile kuuluva kinnisasja koormamist hoonestusõigusega enda kasuks, ei saa enampakkumise korraldamine sama kinnisasja võõrandamiseks rikkuda tema subjektiivseid õigusi. Kohus siiski möönis seda, et kaebaja taotluse menetlusse võtmise ja talle ebamäärase lootuse andmise asemel võinuks riik kohe kaebaja taotluse tagastada viitega Tootsi kinnistu osas varem tehtud võõrandamise otsusele.

Eleon AS oli seisukohal, et RMK-l polnud pädevust otsustada Tootsi kinnistu võõrandamist metsaseaduse alusel. Metsaseadus ei reguleeri aga vaid metsamaaga seotut, vaid igasuguse RMK valdusesse antud või tema enda tegevuse tulemusena tekkinud ja omandatud vara valdamist, kasutamist ja käsutamist.

Riigil on kinnisasja omanikuna samasugused õigused ja kohustused nagu teistel omanikel, seal hulgas õigus asja vabalt käsutada. Riik võib võõrandada vara tulu saamiseks, kui vara ei ole riigimetsa majandamiseks vajalik ning vara võõrandamine on majanduslikult otstarbekam vara kasutusse andmisest.

Metsaseadus ise kaitseb avalikke huve ehk riigi majanduslikke huve, mitte kaebaja huve. Seetõttu ei saa kaebaja kohtu hinnangul enampakkumise korraldamist puudutavaid otsuseid vaidlustada argumendiga, et riigile oleks kasulikum anda kinnisasi tema kasutusse.

Eleon võib riigikohtule kassatsioonkaebuse esitada hiljemalt 13. mail.

Tootsi tuulepargi kinnistu asub Põhja-Pärnumaa vallas Metsakülas, selle suurus on 160 hektarit ning kinnisasi koosneb 40 katastriüksusest, millest 38 on detailplaneeringuga ette nähtud tuulikute püstitamiseks ning kaks tuulemõõdutornidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles