Lõplikud valimistulemused jätavad Netanyahu Iisraeli peaministriks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu 10. aprillil koos naise Saraga oma erakonna Likud parteikontoris valimisvõitu tähistamas.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu 10. aprillil koos naise Saraga oma erakonna Likud parteikontoris valimisvõitu tähistamas. Foto: Reuters / Scanpix

Iisraeli parlamendivalimise reedel avaldatud lõplikud tulemused annavad peaminister Benjamin Netanyahule võimaluse ametisse jääda, kuid levivad kuuldused, et teda survestatakse hoiduma uue kitsalt parempoolse valitsuse moodustamisest.

Ajaleht Maariv kirjutas kõrgele ametnikule viidates, et president Reuven Rivlin püüab korraldada Netanyahu ja tema tsentristist vastase Benny Gantzi kohtumist laiapõhjalise rahvusliku ühtsuse valitsuse moodustamiseks.

Niisugusel valitsusel oleks 120-kohalises parlemendis tugev enamus, mis võimaldaks võtta vastu raskeid otsuseid nagu avalike kulutuste kärpimine ja lahendada ultraortodokssete juutide sõjaväeteenistuse probleemi.

Presidendikantselei pressiesindaja ütles aga, et tema ei tea kohtumise plaanist midagi.

Iisraeli rohkem kui 70-aastases ajaloos ei ole kunagi ükski partei üksi parlamendienamust saavutanud ning ka Netanyahul on valida, kas moodustada koalitsioon parempoolsetest ja usuparteidest või suur allianss tsentristidega.

Netanyahu ise lubas end teisipäevaste valimiste võitjaks kuulutades moodustada parempoolse valitsuse.

Iisraeli peaprokurör on teatanud, et kavatseb esitada Netanyahule süüdistuse altkäemaksus, pettuses ja usalduse kuritarvitamises. See võib muuta ta kaitsetuks väiksemate liitlaste järeleandmisnõuete ees.

Lõplikud valimistulemused annavad Netanyahu Likudile knessetis 36 kohta, ühe rohkem kui Gantzi tsentristlikule Sinivalgele Alliansile.

Likud sai ühe koha rohkem kui esialgsed tulemused sellele andsid. Samas sai Likudi liitlane ultraortodokssete aškenazi juutide Ühendatud Toorajudaismi Partei ühe koha algsest vähem, mis tähendab, et parempoolsetel ja usuparteidel on endiselt kokku 65 kohta.

Netanyahu on olnud Iisraeli peaminister 13 aastat ja viimased 10 aastat järjest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles