Porošenko: Ukraina jätkab võitlust Nord Stream 2 peatamiseks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko ja Saksa kantsler Angela Merkel reedel Berliinis ühisel pressikonverentsil.
Ukraina president Petro Porošenko ja Saksa kantsler Angela Merkel reedel Berliinis ühisel pressikonverentsil. Foto: AFP / Scanpix

Ukraina jätkab jõupingutusi Nord Stream 2 gaasitrassi ehituse peatamiseks, ütles president Petro Porošenko reedel. 

«Nord Stream 2 ei ole uus teema kõnelustel Ukraina ja Saksamaa, Ukraina ja Euroopa Liidu vahel. Teatame selgelt, et me ei ole lõpetanud võitlust Nord Stream 2 ehituse peatamiseks ja kutsume Saksa firmasid osalema Ukraina gaasitranspordisüsteemi haldamises,» ütles Porošenko Berliinis ühisel pressikonverentsil Saksa kantsleri Angela Merkeliga.

Ukraina president rõhutas, et strateegilise partnerluse olemasolu tõendab, et osapooled saavad arutada kõiki küsimusi.

«Seni on Saksamaa positsioon olnud Ukraina kaitsmine ja julgeoleku tagamine. Praegu näeme me neid julgeoleku tagamise mehhanisme erinevalt: Saksamaa näeb seda tagamises, et osa gaasi pumbatakse läbi Ukraina, meie näeme seda Nord Stream 2 ehituse lõpetamises,» lausus ta.

Porošenko märkis, et Ukraina näeb Saksa-Vene gaasitrassis endale tõsist ohtu. «Saan öelda, et meie läbirääkimised Saksamaaga selles vallas jätkuvad,» ütles ta.

Merkel kinnitas omalt poolt Porošenko sõnu ja rõhutas, et «meie strateegiline partnerlus peab teatud erimeelsustele vastu».

Kantsler kordas Saksamaa seisukohta, et Ukraina peab jääma gaasi transiitriigiks. Merkeli sõnul ütles ta seda ka Vene presidendile Vladimir Putinile.

Nord Stream 2 vastu on paljud Kesk- ja Ida-Euroopa riigid, eriti Ukraina, aga ka USA, keda häirib asjaolu, et see suurendab Euroopa sõltuvust Vene gaasist.

Nord Stream koos Musta merd läbiva TurkStreamiga võib luua olukorra, kus Venemaa saab Euroopale gaasi tarnides minna Ukrainast mööda. Sellega kaotaks Moskva vastane Kiiev transiidist saadava tulu ja strateegiliselt tähtsa taristu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles