Le Maire: Euroopa on Airbusi vaidluses valmis USA tariifidele vastama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire vastab küsimustele Rahvusvahelise Valuutafondi ja Maailmapanga kevadkohtumise kõrvalt antud pressikonverentsil.
Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire vastab küsimustele Rahvusvahelise Valuutafondi ja Maailmapanga kevadkohtumise kõrvalt antud pressikonverentsil. Foto: SAUL LOEB / AFP / Scanpix baltics

Euroopa Liit on valmis andma vastulöögi USA tariifidele lennukitootjale Airbus, kuid pikaajalise vaidluse sõbralik lahendamine oleks eelistatum, ütles Prantsuse rahandusminister Bruno Le Maire.

«Kui meid tabavad taas õigustuseta ja õigustamatud USA sanktsioonid, on Euroopa valmis ühtselt ja tugevalt vastama,» lausus rahandusminister pärast kohtumist oma Ühendriikide ametivenna Steven Mnuchiniga.

«See kõik oleks kasvule halb ja halb nii Ameerika kui Euroopa jõukusele,» märkis ta Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Maailmapanga kevadkohtumise kõrvalt antud pressikonverentsil.

«Me peame seda vältima,» jätkas Le Maire. «Tuginedes WTO järeldustele, näib mulle tark jõuda Airbus-Boeingu juhtumi lõplikus lahendamises sõbralikule kokkuleppele Ühendriikide ja Euroopa vahel.»

Le Maire tegi juba teisipäeval üleskutse jõuda sõbralikule kokkuleppele ja ta peaks lähiajal kohtuma USA kaubandusvoliniku Robert Lighthizeriga.

USA president Donald Trump ähvardas esmaspäeval Euroopa Liitu uute tariifidega, kui blokk ei lõpeta riigiabi Airbusile.

Maailma Kaubandusorganisatsioonis (WTO) peetav vaidlus sai alguse 14 aastat tagasi ja USA süüdistab selles Euroopat Airbusile ebaõiglase riigiabi andmises, samas kui Euroopa väidab, et Ühendriigid annavad ebaõiglast abi Boeingule.

Euroopa Liit hoiatas vastusena Trumpile, et «paralleelses vaidluses Boeingu üle» kavatsetakse «rakendada kiired vastumeetmed.»

Mitu allikat Brüsselist ütlesid reedel, et blokk teeb kolmapäeval avalikuks nimekirja USA kaupadest, millele võidakse kehtestada kuni 20 miljardi euro ulatuses tariife.

Vastumeetmete ulatus jääb aga WTO nimetatud lepitaja otsustada ja on tõenäoliselt sellest summast väiksem.

«2012. aastal palus EL WTO-l kiita heaks 12 miljardi dollari jagu vastumeetmeid,» ütles allikas Euroopa Komisjonist AFP-le. «EL ootab nüüd WTO määratud lepitaja otsust lõpliku summa osas,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles