Euroopa Liit on valmis kehtestama USAle 20 miljardi euro väärtuses tollid (6)

Rait Piir
, reporter
Copy
Euroopa Liidu ja USA lipud.
Euroopa Liidu ja USA lipud. Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Euroopa Komisjon on koostanud nimekirja USA importkaupadest väärtuses 20 miljardit eurot, millele võidakse kehtestada tollid, kui president Trump otsustab viia ellu oma varasemad ähvardused seoses kahe poole lennukitüliga.

Trump ähvardas teisipäeval kehtestada Euroopa Liidule tollid väärtuses 11 miljardit dollarit, sest Washingtoni meelest on liit pakkunud ebaõiglast riigiabi Euroopa lennukitootjale Airbus, mis kahjustab Ühendriikide konkurenti Boeing. EL süüdistab USAd omakorda ebaõiglases abis Boeingule ning mõlemad osapooled on käinud Maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO) juures kohut juba 14 aastat.

WTO on andnud erinevate raportitega osalisi võite mõlemale poolele, kuid organisatsioon pole lõpliku otsust teinud. WTO sõnul peaks otsus saabuma aga lähikuudel. Vaatamata sellele, et nii USA kui ka EL on koostatud tollinimekirjad, jääb vastumeetmete tegelik ulatus lõpuks aga WTO nimetatud lepitaja otsustada ja see kujuneb seni nimetatud summadest tõenäoliselt märksa väiksemaks. 

EL-USA kaubanduskonflikt puhkes möödunud aastal, kui Trump kehtestas 25-protsendise tollitariifi bloki terasele 10-protsendise tariifi alumiiniumile. EL vastas tariifidega umbes 2,8 miljardi euro väärtuses USA kaupadele.

Juulis lepiti kokku vaherahus, millega taheti ennetada tariifide kehtestamist autotööstusele kuniks kestavad kõnelused piiratud mahus kaubandusleppe üle. USA ametnikud on korduvalt kurtnud kõneluste aeglase tempo üle.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles