Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

India tähistab 100 aasta möödumist Amritsari veresaunast

BNS
Copy
Briti ülekomissar Indias Dominic Asquith asetab pärja Jallianwala Baghi massimõrva ohvrite mälestuseks.
Briti ülekomissar Indias Dominic Asquith asetab pärja Jallianwala Baghi massimõrva ohvrite mälestuseks. Foto: EPA/Scanpix

Briti ülemkomissar Indias asetas laupäeval Amritsari veresauna 100. aastapäeva puhul pärja, kuid London ei ole koloniaalvõimude rängima massimõrva eest tänini vabandust palunud.

Indias Jallianwala Baghi veresaunana tuntud tapatalgud viidi läbi 1919. aasta 13. aprillil. 

Tol päeval 100 aastat tagasi kogunesid Amritsari Jallianwala Baghi avalikesse aedadesse tuhanded inimesed, ehkki koloniaalvõimud olid avalikud kogunemised keelanud.

Rahvahulka saadeti laiali ajama sõjavägi, kes tõkestas väljapääsud ja avas tule. Koloniaalvõimude andmele sai surma umbes 400 inimest, India on veendunud, et ligi 1000.

100 aastat hiljem ei ole Suurbritannia ikka veel juhtunu eest ametlikult vabandust palunud. Ülemkomissar Dominic Asquith asetas pärja Jallianwala Baghi aia müüri äärde, kus kuuliaugud on veel nüüdki alles.

"Ajalugu võib tahta ümber kirjutada, nagu kuninganna on öelnud, aga see ei ole võimalik," sõnas ta.

"Mida me teha saame, nagu kuninganna on öelnud, on ajaloost õppust võtta. Pole kahtlustki, et me jääme seda sündmust alati mäletama. Me ei unusta kunagi, mis siin juhtus."

Ekspeaminister David Cameron oli 2013. aastal esimene Suurbritannia ametisolev peaminister, kes käis Amritsari massimõrva toimumiskohas hukkunutele austust avaldamas. Ta nimetas veresauna sügavalt häbiväärseks sündmuseks Briti ajaloos, kuid ei esinenud ametliku vabandusega.

1997. aastal tapatalgute paika pärja asetanud kuninganna Elizabeth II ütles ajakirjanduse teatel, et India on ohvrite arvu tugevalt üle hinnanud.

Praegune Briti peaminister Theresa May väljendas kolmapäeval Amritsari massimõrva pärast kahetsust, kuid temagi ei vabandanud selle eest.

"Me kahetseme juhtunut ja selle põhjustatud kannatusi sügavalt," ütles May Briti parlamendile massimõrva 100. aastapäeva eel.

Punjabi osariigi peaminister Amarinder Singh ütles, et May sõnadest ei piisa, vaja on "ühemõttelist ametlikku vabandust".

Teisipäeval nõudis India kaitseminister Nirmala Sitharaman, et Ühendkuningriik paluks tapatalgute eest vabandust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles