Tšaadis peeti putšisüüdistuse alusel kinni Ekvatoriaal-Guinea poliitik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guinea sõdurid.
Guinea sõdurid. Foto: CELLOU BINANI / AFP

Andres Esono Ondo, üks Ekvatoriaal-Guinea opositsiooni juhtfiguure, peeti Tšaadis kinni riigipöördekatseks valmistumise süüdistuse alusel, ütles Ekvatoriaal-Guinea välisjulgeolekuminister.

Ekvatoriaal-Guinea 76-aastane president Teodoro Obiang Nguema on mitmel korral süüdistanud inimesi nii tema kui ka teistes riikides tema kukutamise nimel töötamises.

Ta ise haaras võimu 1979. aastal ning on praegu Aafrika kõige kauem ametis olnud riigipea.

Erakonda CPDS juhtiv Ondo peeti kinni neljapäeval Tšaadi pealinnast N'Djamenast idas, ütles välisjulgeolekuminister Juan Antonio Bibang Nchuchuma ametlikus teates, mis laupäeval uudisteagentuuri AFP kätte jõudis.

«Ondo reisi ainus eesmärk oli saada välisrahaga relvi ja laskemoona ning värvata terroriste putšiks Ekvatoriaal-Guineas,» lisati teates.

Ondo peeti kinni 500 kilomeetri kaugusel Tšaadi pealinnast Guera piirkonnast, kus ta oli koos Tšaadi peamise opositsioonierakonna juhi Saleh Kebzaboga, lisati teates.

Üks Ekvatoriaal-Guinea diplomaat, kes palus anonüümust, ütles AFP-le, et valitsus «tahab vaigistada teisitimõtlejate hääled ning hoida opositsioon tasakaalust väljas». «Sellised operatsioonid on tavalised,» lisas ta.

2015. aastal väideti, et Ondo maksis ühele ebolaviirusesse nakatunud inimesele raha, et ta viiks surmava haiguse Ekvatoriaal-Guineasse, kus toimus Aafrika riikide karika finaal.

Ühe kaitseadvokaadi sõnul peatati aprilli algul ka 150 teise väidetava riigipööraja kohtuprotsess.

Ekvatoriaal-Guinea on üks Aafrika suurimaid naftatootjaid, kuid enamik riigi 1,2 miljonist inimesest elab vaesuses. Riigis on pärast Hispaaniast 1968. aastal iseseisvumist toimunud mitu riigipööret.

Kriitikud süüdistavad Nguemat jõhkrates repressioonides, valimispettuses ja korruptsioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles