Eestil on juba 35 000 e-residenti

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
e-Residentsus
e-Residentsus Foto: «Reporter» / Kanal 2

Eestil on tänase seisuga juba ligi 35 000 kehtivat digitaalset isikutunnist omavat e-residenti.

Politsei- ja piirivalveameti andmeil oli omas 9. aprilli seisuga kehtivate sertifikaatidega e-residendi digitaalseid isikutunnistusi 34 472 välismaalast ning nende arv kasvab mõnekümne võrra igal nädalal.

Välismaalastele väidab EAS oma välismaalastele suunatud turundusmaterjalides e-residentide arvuks küll 52 000, kuid selles numbris sisalduvad ka need, kellel e-residentsus on aja jooksul tühistatud kas aegumise tõttu või muudel põhjustel. Sellised e-residendid ei saa enam oma staatust kasutada põhiliseks – Eestis pakutavatesse e-teenustesse sisenemiseks. EAS leiab nimelt, et e-residentsus on isiku staatus, millel pole mingit seost tema digitaalse isikutunnistuse  sertifikaadi kehtivusega.

Maksu- ja tolliameti statistika kohaselt on e-residendid asutanud Eestis 7889 äriühingut. Ettevõtteid, mille juhatuse liikmeks on vaid e-residendid, on veelgi enam ja see number on 9227  - siin sees on ka varem loodud äriühingud. Käibemaksukohustuslaseks on loodud ettevõtetest registreerinud end 2718.

E-residentide loodud ettevõtted on tasunud Eesti riigieelarvesse otseseid makse - sotsiaalmaksu, töötuskindlustusmaksu, kogumispensioni makset, palgalt kinnipeetud tulumaksu ja juriidilise isiku tulumaksu - alates 2015. aastast kuni tänaseni 14 miljonit eurot.

E-residentide poolt loodud ettevõtetes töötab kokku 1309 töötajat.

Perioodil jaanuar 2015 kuni veebruar 2019 on 1353 e-residendile tehtud väljamaksete pealt tasutud tööjõumakse 13,5 miljonit eurot pärast nende e-residendiks saamist.

Kõige enam e-residente pärineb Soomest, Venemaalt ja Ukrainast. Kõige enam ettevõtteid on Eestis loonud ukrainlastest e-residendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles