Sul ei tule und? Lihtsad nipid, mis aitavad kehal toota rohkem unehormooni

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Scanpix

Sul on uinumisega raskusi? Järgi neid soovitusi ja aita kehal toota rohkem melatoniini.

1. Pane telefon käest

Sa ilmselt oled seda juba kuulnud, aga kui sul on uinumisega raskusi, peaksid telefoni käest panema. Telefoniekraanilt kumav sinine valgus võib keha üles äratada, sest saadab ajule signaali, mis lõpetab melatoniini tootmise. Kui armastad enne uinumist telefonis ringi vaadata, kaalu selle asemel näiteks raamatu lugemist. 

2. Püüa päikest

Lihtne ja loomulik viis aidata kaasa melatoniini tootmisele, on astuda õue päikese kätte. Päikesevalgus suurendab serotoniini tootmist, mis aitab omakorda kaasa melatoniini tootmisele. Kui me viibime päikesevalguse käes ja seda eriti hommikul, hakkab meie loomulik melatoniini tootmine õhtuti varem pihta ja aitab meil kergemini uinuda.

3. Hoia oma magamistuba hämar

Selle asemel, et magamistuba eredalt valgustada või magada avatud kardinatega, võiks proovida muuta magamistoa võimalikult hämaraks, eriti öösel. See aitab kehal lõõgatuda ja valmistuda ette magama jäämiseks. Samuti aitab pimedus kaasa melatoniini tootmisele.

4. Söö melatoniini poolest rikkaid toite

Melatoniini leidub mitmetes toiduainetes, mida võiksid süüa mõned tunnid enne uinumist. Näiteks sisaldavad melatoniini mais, kurk, spargel, oliivid, granaatõun, kreeka pähklid ja linaseemned.

5. Naudi sooja vanni

Soojas vannis mõnulemine aitab vähendada stressihormooni kortisooli, mis omakorda võib aidata kaasa melatoniini tootmisele. Lisaks on vann lõõgastava toimega, mis võib keha ära petta ja uniseks muuta.

6. Mediteeri

Õhtune meditatsioon võib olla heaks mooduseks, et suurendada melatoniini tootmist ja aidata kehal lõõgastuda. Lisaks aitab mediteerimine vähendada ärevust, lõõgastada lihaseid ja rahustada närvisüsteemi.

7. Nuusuta lavendliõli

Lavendliõli nuusutamine 10-15 minutit enne uinumist soodustab une kvaliteeti ja aitab kaasa melatoniini tootmisele. Võid lavendliõli pihustada nii õhku kui ka oma padjale, soovitab Bustle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles