LAV-i politsei konfiskeeris suure koguse ninasarviku sarvi (1)

Copy
Hongkongis konfiskeeritud ninasarvikute sarved.
Hongkongis konfiskeeritud ninasarvikute sarved. Foto: HONG KONG INFORMATION SERVICES DEPT / HANDOUT / EPA / Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigi politsei teatas eile, et konfiskeeris haarangu käigus 167 ninasarviku sarve, mille sihtkoht oli arvatavasti Kagu-Aasia, ning pidas kinni kaks kahtlusalust.

Haarang toimus üleeile Loodeprovintsis pärast vihjet seal ninasarviku sarvi transportivast autost.

Erikuritegusid uuriva politsei eliitüksuse Pistrikud teatel leiti kahtlusaluste autost riigi üks suurimaid sarvelaste.

«Pidasime nad kinni laupäeval Hartbeespoorti tammipiirkonnas. Nad sõitsid sõidukiga ning peeti kinni,» ütles Pistrike pressiesindaja brigaadikomandör Hangwani Mulaudzi.

«Kaks inimest peeti kinni luureandmetel korraldatud operatsioonis. Nende valdusest leiti need 167 ninasarviku sarve,» lausus ta ja lisas: «See on üks suurimaid (laste).»

57- ja 61-aastane kahtlusalune astuvad Britsi linna kohtu ette täna.

Politsei sõnul on kätte saadud ninasarviku sarved väärt palju raha ning nende sihtkohaks olid Kagu-Aasia riigid. Nõudlus ninasarviku sarve järgi on suurim Hiinas ja Vietnamis, kus mõned rahvameditsiini praktiseerijad reklaamivad seda kui imeravimit.

Tegelikult puuduvad ninasarviku sarvel raviomadused ning ta koosneb pea täielikult keratiinist -- samast valgust, millest on inimeste juuksed ja küüned.

Sellest hoolimata tuleb Aasias ninasarviku sarve kilo eest välja käia kuni 60 000 dollarit, mis läheb rahvusvaheliste kuritegelike võrgustike taskutesse ning mille toel on ninasarvikute arvukus viimastel aastakümnetel rängalt langenud.

Raskeima hoobi on saanud LAV, kus elab umbes 80 protsenti maailma ninasarvikutest. Eelmisel aastal salakütiti ainuüksi LAV-is 769 ninasarvikut. Viimase aastakümne jooksul on tapetud neid üle 7100.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles