Kliimaprotestijad tõkestasid Londonis liiklust (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimaprotestijad 15. aprillil Londonis
Kliimaprotestijad 15. aprillil Londonis Foto: TOLGA AKMEN / AFP / SCANPIX

Kliimamuutuse vastu meelt avaldavad inimesed panid täna Londonis ühel sillal liikluse seisma ning tõkestasid Ühendkuningriigi pealinnas põhiteed, alustades sellega mitu päeva kestvat üleilmse kodanikuallumatuse kampaaniat.

Tuhanded inimesed sulgesid Waterloo silla ning panid sellele puid ja potitaimi ürituse raames, mida korraldab kampaaniarühmitus Extinction Rebellion (Väljasuremise Mäss).

Lisaks peksid protestijad sisse energiahiiu Royal Dutch Shell Ühendkuningriigi kontori aknad ning kritseldasid hoonele sõnumid nagu «Shell tapab», «Häbi» ja «Valed».

Politseinikud pidasid hoone juures inimesi kinni, samal ajal kui meeleavaldajad hoidsid ülal silte tekstiga «Fossiilkütused tapavad meid» ning «Ökotsiidi eest tagaotsitav».

Extinction Rebellion alustas ÜK-s tööd viis kuud tagasi. Selle eesmärk on survestada valitsusi ja teisi kuulutama välja kliima- ja ökoloogiaalast hädaolukorda.

Lisaks nõuavad nad tegutsemist bioloogilise mitmekesisuse vähenemise peatamiseks, kasvuhoonegaaside heite vähendamist netonullini 2025. aastaks ning otsuseid uutelt «kodanike assambleedelt kliima ja ökoloogilise õigluse kohta».

«Eesmärk on panustada ägenevatesse kodanikuallumatuse aktidesse, mis toovad kaasa muutuse,» lausus liikumise pressiesindaja Larch Maxey.

«Plaan on tekitada katkestusi ning need katkestused ägenevad, kuniks saad nende inimeste tähelepanu, keda sa muutuma üritad veenda,» lausus ta.

Meeleavaldajad kogunesid Londonis ka Parlamendiväljakule ning Marmorkaare, Piccadilly Circus'i ja Oxford Circus'i piirkonda.

Meeleavaldajate seas oli ka Cornwallist pärit 68-aastane Oliver Paines, kes kuulus end 1. aprillil parlamendi alamkojas paljaks võtnud gruppi.

«Me oleme põllumehed. Kakskümmend aastat tagasi nägime, kuidas põllumajandust tehti tööstuslikumaks ning hävitati ja kahjustati inimelu putukamürkidega,» lausus ta.

«Iga päev näeme tõendeid kriisis planeedist.»

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles