Algas ajaloo suurim ettevõtete kohtulahing (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Qualcomm
Qualcomm Foto: Pm

Kohtuvaidlused mobiiltelefonide tootjate, komponentide valmistajate ja telekomifirmade vahel on igapäevane asi, aga eile USAs San Diegos alanud kohtuvaidlus nutitelefonide iPhone valmistaja ja mikrokiipide tootja Qualcomm vahel ületab vaidlusaluse summa poolest kõik varasemad. Vaidluse suurus on peaaegu kolm Eesti aastaeelarvet ehk 30 miljardit dollarit.

«See on hiiglaslik vaidlus. Kaalul oleva summa kõrval on kõik senised intellektuaalse omandi ja monopolivastased vaidlused kääbused,» ütles Financial Timesile Stanfordi ülikooli juuraprofessor Mark Lemley.

Näiteks võib tuua 2012. aasta, kui Samsung maksis Apple’le kaotatud patendivaidluses miljard dollarit, ja 2016. aasta, kui tarkvaratootja Oracle pidi maksma arvutitootjale Hewlett-Packard kolm miljardit dollarit lepingutingimuste rikkumise eest.

San Diegos eeldatavasti neli nädalat kestval kohtuvaidlusel peaks tunnistusi andma ka Apple’i tegevjuht Tim Cook ja Qualcommi juht Stephe Mollenkopf. Vaidluse tulemus võib mõjutada Apple’i järgmise põlvkonna (G5) võimekusega mobiiltelefonide tootmist.

«See on seni kõige olulisem (kohtu)asi mõlemale poolele,» ütles analüüsikeskuse CCS Insight analüütik. Qualcommil mõjutab see tulevikuäri, Apple’il võib kohtuotsus aga nõrgendada võimet dikteerida allhankijatele hindu, mis tähendaks miljarditesse ulatuvat lisakulu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles