Peapiiskop Viilma nimetas Jumalaema kiriku põlengut tragöödiaks (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EELK peapiiskop Urmas Viilma.
EELK peapiiskop Urmas Viilma. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Peapiiskop Urmas Viilma tegi esmaspäeva hilisõhtul avalduse, milles nimetas Pariisi Jumalaema kiriku põlengut tragöödiaks.

«Kõik uudistekanalid kannavad nende mõtete kirjapanemise ajal otseülekandena üle Jumalaema kiriku põlengut Pariisis. See on katedraal, mis on pühendatud Jumalaemale Maarjale, on kogu maailma silmade all muutumas tuhaks. Kõik uudistekanalid lasevad meil saada vahetuks tunnistajaks ühe maailma kõige tähendusrikkama pühakoja hävingule. Kõigile kristlastele, eriti katoliiklastele, kuid ka ajaloolise arhitektuuri, kunsti ja kirjanduse armastajatele, pariislastele ja prantslastele, igale inimesele, kel süda sees, on Pariisi Jumalema kiriku häving tragöödia. Peaaegu tuhat aastat ajalugu hävib mõne tunniga,» kirjutas peapiiskop.

«Kuid selleski on oma ajatu sõnum, sest «Issanda juures on üks päev nagu tuhat aastat ja tuhat aastat nagu üks päev» (2Pt 3:8). Suurel Nädalal, Jeesuse surmapäeva eel on materiaalse maailma ajalikkusest kõnelev Pariisi Jumalaema kiriku põlengu «jutlus» väga mõjus. Lõpuks on ju kõik maine kaduv, isegi sajandeid püsinud pühakojad. Rääkimata siis inimese enda kaduvusest,« jätkas Viilma.

«Kõige mõjusamad «jutlused» on siiski korras ja hooldatud pühakojad, kus koguneb kogudus ja inimesed käivad Jumalaga jagamas oma rõõme ja muresid, nagu see on olnud sadu aastaid ka Jumalema kirikuga Pariisis. Kõik põlenud ja varemetesse jäänud pühakojad on ülesehitatavad, kui ühiselt koondatakse jõud. Nõnda oleme Eestiski kiriku, riigi, kohalike omavalitsuste, sõpruskoguduste ja koguduse liikmete annetuste toel viimase 30 aasta kestel üles ehitanud või uutena rajanud ligi 50 pühakoda ja sakraalhoonet. Usun, et nõnda tõuseb uuesti tuhast ka Pariisi Jumalaema kirik,» väljendas peapiiskop veendumust.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles