USA konservatiiv viitas Notre-Dame`i põlengu puhul prantslaste uskmatusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekraanikuva Tucker Carlsoni saatest.
Ekraanikuva Tucker Carlsoni saatest. Foto: Youtube

Ameerika konservatiivne kommentaator Mark Steyn teatas eile õhtul vestlussaates, et prantslased on Euroopa üks uskmatumaid rahvaid ning Jumalaema kiriku põleng võib olla hoiatus usu kaotamise eest.

Eilses Fox Newsi telesaates «Tucker Carlson Tonight» arutasid saatejuht ja Steyn eilse põlengu valguses väidetavat kristluse allakäiku Prantsusmaal.

Carlson lausus, et ei kavatse põlengu põhjuste üle spekuleerida, kuid lisas kohe pärast seda, et tulekahju leidis aset püha nädala alguses.

«Ja see ei ole ainus kirik, mis on viimase aasta jooksul süttinud, me oleme näinud päris mitme kiriku hävimist,» lausus Carlson, paludes saatekülalisel asjaolusid selgitada.

«Kristlus on Euroopas languses ja eriti Prantsusmaal – Prantsusmaal valitseb tegelikult üsna agressiivne usk sekularismi ja mõnede uuringute kohaselt on prantslased isegi võrreldes kaasaegse läänemaailma standarditega ühed kõige uskmatumad inimesed,» selgitas Steyn.

Hiljem kirjeldas saatekülaline oma reisi Prantsusmaale 2016. aastal, öeldes, et külastas Roueni katedraali ja Saint Denis' basiilikat. «See on põhimõtteliselt kristlik muuseum sisuliselt moslemite linnajaos,» märkis Steyn. «Väljaspool selle katedraali seinu ei ole kristlusest jälgegi.»

Steyn lisas, et Notre-Dame`i külastuse ajal leidis ta elusa usu asemel muuseumi ja kunstigalerii.

«Need prantslased, kes olid sel õhtul pisarais Pariisi tänavatel – ma ei arva, et nad leinavad taga ainult ajalugu või arhitektuuri või kunsti või kultuuri,» lisas Steyn. «Nad leinavad midagi muud. Kuid kristluse järgne Prantusmaa ei suuda täpselt aru saada, mis see on.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles