Rinkēvičs pakkus Notre-Dame`i taastamiseks Läti tamme (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlenud Pariisi Jumalaema kirik.
Põlenud Pariisi Jumalaema kirik. Foto: Lewis JOLY/SIPA/Scanpix

Paljud maailma riigijuhid ja tähtsamate organisatsioonide esindajad olid täna mõttes Prantsusmaa elanikega.

Läti välisminister Edgars Rinkēvičs pakkus telefonivestluses Prantsuse saadiku Odile Soupisoniga Läti abi ja toetust Pariisi Jumalaema kiriku taastamiseks.

«Võibolla ilmub selle tarindeisse Läti tamm ja kulub ära meie meistrite nõu,» kirjutas minister.

Kultuuriminister Dace Melbārde saatis kaastundekirja Prantsusmaa kultuuriministrile.

«Täna ärkasime maailmas, kus näeme valuga, kui hapraks võib osutuda meie pärand, kuid oleme kindlad selle otsustavas osas meie elule. Avaldan sügavat kaastunnet kõikidele Prantsusmaa elanikele. Pariisi Jumalaema kiriku taastamiseks jätkub armastust ja otsustavust,» kirjutas minister.

Kaastundeavaldused kogu maailmast

Vatikan väljastas oma pressiesindaja kaudu avalduse Notre-Dame`i põlengu kohta.

«Püha tool on kuulnud šoki ja kurbusega uudiseid kohutavast tulekahjust, mis laastas Notre-Dame`i katedraali, kristluse sümbolit Prantsusmaal ja kogu maailmas. Me väljendame ühtsust Prantsuse katoliiklastega ja Pariisi elanikega. Me saadame oma palveid tuletõrjujatele ja kõigile, kes teevad kõik võimaliku selle dramaatilise olukorraga tegelemisel,» teatas Vatikan.

Egiptuse kõrgeim islamikogu al-Ahzar väljendas samuti Twitteris prantslastele kaastunnet.

Leedu presidendi Dalia Grybauskaitė sõnul on Pariisi Jumalaema kirikus puhkenud tulekahju ootamatu ja vapustav, ka välisminister Linas Linkevičius tunnistas, et on rusutud.

«Uskumatu ja vapustav. Palvetame Pariisi Jumalaema kiriku eest,» säutsus Grybauskaitė Twitteris.

Linkevičius muretses, et gooti stiili tähtteos võib sootuks hävida.

«Olen põleva Pariisi Notre-Dame’i nägemisest rusutud. Minu mõtted on pariislaste ja Prantsusmaa elanikega, Pariisi ja maailma gooti stiili sümbol on silmitsi hävimisohuga,» säutsus Twitteris välisminister. «Keegi ei suuda hävitada meie armastust imelise Pariisi vastu.»

Suurbritannia peaminister Theresa May kinnitas, et on mõtetes kõigi prantslastega.

«Täna olen mõtetes prantslastega ja päästetöötajatega, kes võitlevad Notre-Dame`i katedraali kohutava põlenguga,» säutsus May eile õhtul.

Endine USA president Barack Obama väljendas kaastunnet ja ka lootust, et taastamine toimub ühtsuse tähe all.

«Notre-Dame on üks maailma suurtest aaretest ja meie mõtted on leina ajal Prantsuse inimestega. Meie loomuses on leinata, kui näeme ajalugu hävimas – kuid meie loomuses on ka homme uuesti üles ehitada, nii kindlalt, kui suudame,» kirjutas Obama.

President Donald Trump kirjutas Twitteris: «Kohutav on vaadata massiivset tulekahju Pariisi Notre-Dame`i katedraalis. Ehk oleks võimalik selle kustutamisel kasutada lendavaid veepaake. Tuleb kiiresti tegutseda! Jumal õnnistagu Prantsusmaad!»

Euroopa Nõukogu president Donald Tusk kirjutas: «Ma sooviksin jagada lohutavaid sõnu ja ühtust Prantsuse rahvaga ja Gdanski kodanikuna, mis 90 protsendi ulatuses hävitati ja maha põletati, kuid hiljem üles ehitati. Ka teie suudate oma katedraali taastada! Prantsuse ELi pealinnast Strasbourgist kutsun ma üles kõiki 28 liitlasriiki selles ülesandes osalema.»

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker lisas omalt poolt: «Notre-Dame kuulub kogu inimkonnale. Milline kurb vaatepilt. Milline õud. Ma jagan tundeid Prantsuse rahvaga, mis on meiega ühtne.»

Saksa liidukantsler Angela Merkel tõi aga välja Pariisi moto Fluctat nec mergitur, andes mõista, et ka raskeimate katsumuste korral on linn jäänud tugevana seisma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles