Juncker: nüüd saab EL keskenduda Brexiti asemel tulevikule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjoni juhi Jean-Claude Junckeri sõnul saab Euroopa Liit nüüd, mil Ühendkuningriigi lahkumine blokist on pikemaks ajaks edasi lükatud, keskenduda omaenda tuleviku ehitamisele.

Juncker ütles täna Euroopa Parlamendis kõnes, et Ühendkuningriik peab EL-iga blokis püsimise ajal koostööd tegema ning seda tuleb kohelda kui täieõiguslikku liiget. 

«Palume ustavat ja vastutustundlikku koostööd,» lausus Juncker inglise keeles kõnes, mille ta muidu esitas prantsuse ja saksa keeles. ÜK kohtlemisest rääkides lisas ta: «Teisejärgulisi liikmeid meil pole.»

Siiski lisas ta, et ei oota pikenduse uuendamist kaugemale 31. oktoobrist.

«Meie liidu tulevik pole Brexit,» lausus Juncker parlamendile selle viimasel istungil enne 23.-26. mai valimisi.

«Brexit ei saa ega takista meie edasiliikumist,» lausus Juncker.

Ta lisas, et eelmisel nädalal tippkohtumisel tehtud otsused tähendavad, et Euroopa pole sunnitud arutama Brexitit iga nädal.

Juncker viitas tähtsatele otsustele EL-i uues eelarves, rahvusvahelises kaubanduses ning uute Euroopa liidrite valimistel.

ÜK edasisest rollist rääkides rõhutas samu jutupunkte ka Euroopa Ülemkogu juht Donald Tusk. Tema sõnul lubab Brexiti ajapikendus liidritel keskenduda teistele prioriteetidele nagu kaubandus USA-ga.

EL-i liidrid nõustusid neljapäeval pikendama Brexiti tähtaega 31. oktoobrini. Sellega säästsid nad Euroopa kaootilisest leppeta Brexitist, mis kontinenti 12. aprillil ähvardas.

Otsus aga tähendab, et kui ÜK jääb EL-i pärast 22. maid, peavad britid osalema Euroopa Parlamendi valimistel. Kui nad seda ei tee, lahkuvad nad blokist 1. juunil.

Juncker rõhutas ÜK-le olemasolevaid valikuid ka oma kõnes.

«ÜK saab ka tühistada lahkumispalve, aga see pole minu tööhüpotees,» lausus Juncker. «Minu tööhüpotees pole ka see, et 31. oktoobrist kaugemale tehakse veel üks pikendus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles