Serblased näevad Notre-Dame`i põlengus jumala viha, Saksa paremäärmuslased kristluse tagakiusamist (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sissevaade põlenud Notre-Dame`i katedraali.
Sissevaade põlenud Notre-Dame`i katedraali. Foto: AP/Scanpix

Kaks Serbia tabloidi kirjutasid eile, et Pariisi Jumalaema kiriku põleng oli jumala karistus Kosovo lipu näitamise eest katedraalis. Saksa paremäärmuslik erakond Alternatiiv Saksamaale sidus selle aga kristluse tagakiusamisega Euroopas.

«Neid tabas jumala karistus,» teatasid tabloidide Alo ja Informer pealkirjad eile õhtul. Mõlemad Serbia valitsusele lähedased väljaanded võtsid hiljem artiklid maha.

Alo sõnul oli tulekahju karistus Serbia ohvritele sülitamise eest 1990. aastate sõjas Kosovoga. Serbia ei tunnista Kosovo 2008. aasta iseseisvuspüüet ning suhtub taunivalt rahvusvahelistesse katsetesse riigi suveräänsust tunnistada.

Eelmise aasta novembris kirjutas Serbia suursaadik Prantsusmaal Twitteris, et Notre-Dame`i katedraalis oli välja toodud Esimese Maailmasõja ohvrite mälestamise üritusel ka Kosovo lipp.

Kuigi väited ei leidnud kinnitust katedraalist ega Prantsuse võimudelt, korjas Serbia meedia asja üles. Väidetav juhtum pingestas Serbia-Prantsuse suhteid veelgi.

Serbia president Aleksandar Vucic on küll liitunud teiste riigipeadega ja väljendanud Notre-Dame`i põlengu osas kaastunnet.

Saksa parempopulistliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) juht üritas aga siduda Pariisi Jumalaema kirikut laastanud tulekahju Euroopa kristlaste vastu suunatud sallimatusega, kuigi Prantsuse uurijad peavad tulekahju põhjuseks õnnetust.

AfD parlamendifraktsiooni juht Alice Weidel vihjas Twitteris, et eile õhtul puhkenud tulekahju on seotud kristlastevastaste rünnakutega Prantsusmaal.

«Püha nädala ajal Jumalaema kirik põleb. Märts: suuruselt teine kirik Saint-Sulpice põleb. Veebruar: 47 rünnakut Prantsusmaal,» kirjutas Weidel.

«Kristlastevastase sallimatuse ja diskrimineerimise vaatluskeskus Euroopas räägib märkimisväärsest suurenemisest,» kirjutas ta ning pani juurde viite märtsis ajakirjas German Catholic ilmunud artiklile. Kirjutise pealkiri oli «Katoliku kirikuid rüvetatakse üle Prantsusmaa».

Prantsuse uurijad lähtuvad teooriast, et Jumalaema kiriku põlengu põhjustas tahtmatu tulekahju.

Katedraalis olid pooleli restaureerimistööd ning tuletõrjujate sõnul võib see olla tulekahjuga seotud.

Pariisis roomakatoliku kirikus Saint-Sulpice puhkes 17. märtsil lühike tulekahju, milles keegi viga ei saanud ning kahju kirikule oli väike. Tulekahju põhjust uuritakse.

Kristlastevastase sallimatuse ja diskrimineerimise vaatluskeskus Euroopas, millele Weidel viitas, on Austrias tegutsev valitsusväline organisatsioon.

Uudisteagentuuril AFP ei õnnestunud ühendusega esialgu kontakti saada, kuid ühenduse veebiportaalid pole levitanud kahtlusi, et Jumalaema kiriku tulekahju taga oleks kristlastevastane akt.

AfD, millel on Saksa parlamendi alamkojas üle 90 mandaadi, peab islamit ja islamiusulisi migrante ohuks kristlikule kultuurile Saksamaal ja Euroopas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles