Ametnik: Venezuelasse jõudis esimene Punase Risti humanitaarabisaadetis

Copy
Rahvusvahelise Punase Risti Komitee (ICRC) president Peter Maurer neljapäeval Venezuela pealinnas Caracases pressikonverentsil.
Rahvusvahelise Punase Risti Komitee (ICRC) president Peter Maurer neljapäeval Venezuela pealinnas Caracases pressikonverentsil. Foto: Reuters / Scanpix

Venezuelasse jõudis teisipäeval esimene Punase Risti humanitaarabilast, mille saabumisele oli heakskiidu andnud president Nicolás Maduro režiim, ütles ametnik.

Humanitaarabi jõudis Caracase lennujaama ja see sisaldab hädavajalikke «ravimeid ja meditsiinivarustust», ütles anonüümsust palunud ametnik AFP-le.

Venezuela on juba neli aastat kannatanud tõsise majanduskriisi käes, mida saadab esmatarbekaupade nagu toit ja ravimid defitsiit.

ÜRO hinnangul vajab abi umbes veerand Ladina-Ameerika riigi 30 miljonist elanikust.

Läinud nädalal jõudsid Maduro ja Rahvusvaheline Punase Risti Komitee (ICRC) kokkuleppele lubada humanitaarabi riiki.

Humanitaarabisaadetised on Maduro ja end jaanuaris Venezuela ajutiseks presidendiks kuulutanud opositsiooniliider Juan Guaidó tüli keskmes.

Guaidód on ajutise presidendina tunnistanud üle 50 riigi, nende seas USA ja paljud Euroopa Liidu liikmesriigid. 

Opositsiooniliidril ei ole aga õnnestunud tuua Colombiast riiki humanitaarabi, kuivõrd seda on takistanud Madurole lojaalne sõjavägi.

Maduro väitel on abi vaid kattevari USA juhitud sissetungile. Samuti on president korduvalt eitanud humanitaarkriisi olemasolu Venezuelas. 

Eelmisel nädalal ütles Maduro riigitelevisiooni ja raadio vahendusel aga, et tema valitsus ja Punane Rist leppisid kokku, et «töötavad koos ÜRO agentuuridega, et tuua Venezuelasse kõik humanitaarabi, mida tuua annab».

ÜRO hinnangul kannatab alatoitumise all umbe 3,7 miljonit venetsueellast ja 22 protsenti alla viieaastastest lastest on krooniliselt alatoitunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles