Egiptuse parlament kiitis heaks presidendi ametiaja pikendamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees möödumas Egiptuse presidendi Abdel Fattah al-Sisi plakatist.
Mees möödumas Egiptuse presidendi Abdel Fattah al-Sisi plakatist. Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / REUTERS

Egiptuse parlament kiitis teisipäeval heaks põhiseadusmuudatused, mis võimaldavad autoritaarsel presidendil Abdel Fattah al-Sisil 2030. aastani võimule jääda, vahendas riigimeedia. 

"Presidendi kehtiv ametiaeg lõpeb siis, kui saab täis kuus aastat alates tema presidendiks valimisest 2018. aastal," teatasid ametlik uudisteportaal Al-Ahram ja ringhääling Nile TV. "Teda on võimalik veel üheks kuueaastaseks ametiajaks ametisse valida." 

Muudatuste seas on põhiseaduse artikli 140 muutmine selliselt, et Sisi saab pikendada oma praegust, 2022. aastal lõppevat nelja-aastast ametiaega kahe aasta võrra.

Teine muudatus lubab Sisil kandideerida veel üheks kuueaastaseks ametiajaks ning seeläbi jätkata presidendina 2030. aastani.

Parlamendisaadikud kiitsid heaks ka teised olulised muudatused põhiseaduses, millega antakse sõjaväele suurem roll Egiptuse poliitmaastikul ja presidendile suurem kontroll kohtuvõimu üle.

Muudatuste seas on ka ettepanek kehtestada naistele parlamendis kvoot, mille kohaselt peavad saadikutest vähemalt veerand olema naised, ning luua seni ühekojalisele parlamendile juurde teinegi koda.

Muudatused peaksid hiljem aprillis minema veel ka rahvahääletusele.

Kriitikud on nimetanud muudatusi "põhiseadusvastaseks".

Läinud nädalal hoiatas inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch, et muudatused "institutsionaliseeriks autoritaarsuse".

Egiptuse sõjavägi kukutas 2013. aasta juulis Sisi juhtimisel islamistist presidendi Mohamed Morsi. Sõjaväe riigipööret toetas ka rahva enamus, kes Morsit ei sallinud.

Endine sõjaväeülem Sisi sai presidendiks 2014. aastal ja mullu valiti ta ametlikel andmetel 97-protsendise toetusega ametisse tagasi. 

Põhiseadusmuudatusi toetav parlamendiliige Mohamed Abu-Hamedi ütles enne hääletamist, et muudatused on hädavajalikud.

"2014. aasta põhiseadus kirjutati rasketes ja erakordsetes tingimustes," lausus ta uudisteagentuurile AFP.

Tema sõnul on Sisi president, kes "kehtestas tähtsad poliitilised, majanduslikud ja julgeolekualased meetmed... ning ta peab oma reformidega jätkama", sest naaberriigid Liibüa ja Sudaan on kaoses.

Sisi võimulhoidmine, lisas ta, peegeldab "rahva tahet".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles