AÜE tervitas Trumpi vetot Jeemeni sõjas osalemise keelule

Copy
Araabia Ühendemiraatide välisminister Anwar Gargash kolmapäeval Londonis mõttekojas Chatham House.
Araabia Ühendemiraatide välisminister Anwar Gargash kolmapäeval Londonis mõttekojas Chatham House. Foto: Reuters / Scanpix

Araabia Ühendemiraadid tervitasid kolmapäeval USA presidendi Donald Trumpi «strateegilist» vetot kongressi resolutsioonile, millega suunati teda lõpetama Ühendriikide osalus Saudi Araabia juhitud sõjas Jeemenis.

«President Trumpi kinnitus toetusest araabia koalitsioonile Jeemenis on positiivne signaal USA otsustavusest Ameerika liitlaste suhtes,» ütles AÜE välisminister Anwar Gargash Twitteris.

«President Trumpi tähtis otsus on nii õigeaegne kui strateegiline,» lisas Gargash, kelle valitsus on Jeemeni sõjas Saudi Araabia tähtis liitlane.

Trump ütles teisipäeval kongressi resolutsioonile vetot pannes: «See resolutsioon on ebavajalik ja ohtlik katse vähendada minu põhiseaduslikku võimu ning seab ohtu USA kodanike ja meie vaprate sõjaväelaste elu praegu ja tulevikus.»

USA esindajatekoda toetas aprilli alguses sõjalise toetuse lõpetamist Saudi Araabia juhitud sõjale Jeemenis, saates mõlema partei toetusel sõnumi presidendile ja astudes ajaloolise sammu presidendi volituste piiramiseks sõjapidamise küsimuses. Lisaks esindajatekojas enamuses olevatele demokraatidele toetas resolutsiooni 15 vabariiklast. 

Senat kiitis resolutsiooni heaks märtsis häältega 54 poolt ja 46 vastu.

Kongressi mõlemas kojas vastu võetud resolutsioon märkis pöördepunkti, sest viimati saatis kongress USA presidendi lauale sõjapidamise volitusi puudutava resolutsiooni 1973. aastal.

Saudi Araabia juhitav sõjaline koalitsioon toetab alates 2015. aasta märtsist Jeemeni valitsusvägesid võitluses šiiamässuliste huthidega ning Ühendriigid abistavad koalitsiooni laskemoonatarnete, õhus tankimise pakkumise ja luureandmete jagamisega.

Demokraadid väitsid, et USA sekkumine Jeemeni konflikti on kongressi loata põhiseadusvastane.

Trump väitis vastu, et Ühendriikide toetus Jeemeni valitsusvägede poolel võitlevale araabia riikide koalitsioonile on vajalik mitmel põhjusel, kuid esmajoones selleks, et «kaitsta erinevates koalitsiooni riikides elava rohkem kui 80 000 ameeriklase turvalisust».

Neile riikidele «on saanud osaks huthide rünnakud Jeemenist», ütles ta, viidates droonidele ja rakettidele, mis saudide juhitava koalitsiooni väitel on kas alla tulistatud või pole neid olnudki.

Trump lisas, et kongressi resolutsioon «kahjustaks ka Ühendriikide välispoliitikat» ja «meie kahepoolseid suhteid».

Sõjalise sekkumise vastased hoiatavad, et Saudi Araabia väed kasutavad tõenäoliselt USA relvi sõjaroimade toimepanekuks.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on Jeemeni sõjas viimase nelja aasta jooksul, alates araabia koalitsiooni sekkumisest, surma saanud 10 000 inimest. Inimõigusorganisatsioonide sõnul võib ohvrite arv olla viis korda suurem.

Sõjakuritegudena käsitletavates tegudes süüdistatakse nii saudide juhitavat koalitsiooni kui huthi mässulisi, kuid ÜRO on kandnud koalitsiooni ka veel musta nimekirja laste tapmise ja sandistamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles