Kreeka parlament hakkas arutama Saksa sõjareparatsioonide nõuet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Aléxis Tsípras ja Saksa kantsler Angela Merkel 10. jaanuaril Ateenas.
Kreeka peaminister Aléxis Tsípras ja Saksa kantsler Angela Merkel 10. jaanuaril Ateenas. Foto: AFP / Scanpix

Kreeka parlament alustas kolmapäeval debatti Saksamaalt sõjaroimade eest reparatsioonide nõudmise resolutsiooni.

«Need nõuded on alati aktiivsed. Kreeka ei ole neid kunagi kõrvale jätnud,» ütles parlamendi esimees Níkos Voútsis ajakirjanikele.

Parlament kiidab ilmselt kõigi parteide toel heaks resolutsiooni, mis teeb peaminister Aléxis Tsíprase valitsusele ülesandeks «rakendada kõiki diplomaatilisi ja õiguslikke vahendeid, et esitada ja täielikult rahuldada kõik Kreeka riigi nõuded, mis tulenevad Esimesest ja Teisest maailmasõjast».

Parlamendikomisjon jõudis eelmisel aastal seisukohale, et Saksamaa võlgneb Kreekale vähemalt 270 miljardit eurot nii Esimese maailmasõja kahjude ja rüüstamise kui Teise maailmasõja okupatsiooni kuritegude ja sundlaenu eest.

Sõjareparatsioonide sissenõudmine oli juba 2015. aasta valimiste eel Tsíprase vasakradikaalse erakonna Syriza kampaanianõue.

Saksamaa on seisukohal, et kõik võlad Kreeka ees on tasutud. Selle kinnitas jaanuaris Ateenat külastades üle ka Saksa kantsler Angela Merkel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles