EL ähvardab USA-d 20 miljardi dollari väärtuses tariifidega (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lennukifirma Boeing lennuki 737 Max tehas USA-s Rentonis.
USA lennukifirma Boeing lennuki 737 Max tehas USA-s Rentonis. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liit avaldas kolmapäeval nimekirja 20 miljardi dollari väärtuses USA-s toodetud kaupadest, millele võidakse kehtestatakse tariifid USA toetuste tõttu, mis riik maksis lennukifirmale Boeing.

«Euroopa ettevõtetel peab olema võimalus konkureerida ausatel ja võrdsetel tingimustel... Me peame kaitsma oma tööstuse võrdset mänguruumi,» ütles Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström.

Komisjon teatas, et EL võib kehtestada tariifid USA kaupadele alates lennukiosadest kuni külmutatud kalani järgmise aasta alguses.

Tariifid on vastus Boeingule makstud USA ebaõiglasele riigiabile, mis kahjustas Euroopa lennukitootjat Airbus.

Varem ähvardas Brüssel sama vaidluse raames, et võib kehtestada tariifid 12 miljardi dollari väärtuses Ühendriikide kaupadele. Euroopa firmadel ja huvigruppidel on komisjoni nimekirjale tagasiside andmiseks aega maini.

Komisjon avaldas nimekirja pärast seda, kui Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) vaidluste lahendamise organ kinnitas 11. aprillil, et USA ei ole võtnud tarvilikke meetmeid riigiabi reeglitele vastamiseks.

USA on lubanud kehtestada Euroopa kaupadele 11 miljardi dollari väärtuses tariifid, sest väidetavalt annab EL ebaõiglast riigiabi Euroopa lennukifirmale Airbus.

Meetmete ulatuse üle peab otsustama WTO ja see jääb tõenäoliselt alla summadele, millega praegu USA ja EL teineteist ähvardavad.

WTO-s peetav vaidlus algas 14 aastat tagasi. USA süüdistab Euroopat Airbusile ebaõiglase riigiabi andmises, samas kui Euroopa väidab, et Ühendriigid annavad ebaõiglast riigiabi Boeingule.

Malmström rõhutas, et EL tahab vaidluse lahendada sõbralikult.

«Kuigi peame olema valmis vastumeetmeteks juhul, kui muud pääseteed pole, siis usun endiselt, et oluliste partnerite nagu EL ja USA vahel peaks võidutsema dialoog,» lausus ta.

Ühendriikide president Donald Trump on ähvardanud kehtestada veel ka tariife Euroopa autodele ning esmaspäeval nõustus EL ametlikult alustama läbirääkimisi kaubandusleppe üle.

Kaubanduskõnelused on osa Trumpi ja Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri vaherahust, mis sõlmiti pärast seda, kui USA kehtestas tollitariifi Euroopa terasele ja alumiiniumile.

Läbirääkimiste edu on aga kaheldav, kuivõrd EL nõuab Trumpi meelehärmiks, et leppe alla ei läheks põllumajanduskaubad.

Varem sel kuul ähvardas Trumpi valitsus, et kehtestab Airbusile makstud riigiabi tõttu tariifi Euroopa kaupadele alates helikopteritest Gouda juustuni.

«EL on palju aastaid kaubanduses USA-l nahka üle kõrvade tõmmanud. See lõppeb peagi,» säutsus ta 9. aprillil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles