Kim Jong-un jälgis uut tüüpi juhitava relva katsetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un relvakatsetusi jälgimas. Pilt ei ole kolmapäevaselt testilt.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un relvakatsetusi jälgimas. Pilt ei ole kolmapäevaselt testilt. Foto: AP/Reuters/ScanPix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un jälgis isiklikult uut tüüpi taktikalise juhitava relva katsetust, kirjutas täna riigimeedia.

Relva eeliseks olevat juhitava lennu omapärane režiim ja selle võimas lõhkepea, mille toimimist katsetusel kontrolliti.

KCNA ei täpsustanud relva omadusi, kuid tsiteeris Kimi, kelle sõnul on selle väljatöötamine «väga kaaluka tähtsusega Rahvaarmee lahinguvõime tõstmisel».

Uudisteagentuuri sõnul kasutati eilsel katsetusel erinevate sihtmärkide vastu erinevaid režiime ning kogu ettevõtmist olla juhtinud Kim Jong-un.

Päev varem oli USA mõttekoda Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskus (CSIS) teatanud, et Põhja-Korea tähtsaima tuumarajatise juures on märgata tegevust, mis võib viidata radioaktiivse materjali tuumakütuseks ümbertöötlemisele.

Tuumarelvitustamiskõnelused USA ja Põhja-Korea vahel on seisakus alates veebruari lõpus tulemusteta lõppenud Vietnami tippkohtumisest ning Kim ütles eelmisel nädalal, et läheb uutele läbirääkimistele president Donald Trumpiga vaid juhul, kui Washington tuleb neile «sobiva suhtumisega».

Trump lahkus kohtumiselt enne kavandatud lõppu, olles tagasi lükanud Kimi osalise kokkuleppe, mis hõlmas ka pakkumist sulgeda Yongbyoni kompleks. USA nõuab kogu Põhja-Korea tuumaprogrammi hõlmavat lepet, mis tagaks selle lõpliku, pöördumatu ja tõendatava lammutamise.  

Pealinnast Pyongyangist 100 kilomeetrit põhjas asuvas Yongbyonis asub Põhja-Korea esimene tuumareaktor, mis on ainus teadaolev plutooniumiallikas riigi tuumaarsenalile. 

Samas ei ole Yongbyon ilmselt Põhja-Korea ainus uraanirikastusrajatis ja selle sulgemine ei märgiks iseenesest riigi tuumaprogrammi lõppu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles