Leht: Jaapani välisminister arutab mais Moskvas rahuleppe küsimusi

BNS
Copy
Kuriilide vaade.
Kuriilide vaade. Foto: Reuters/ScanPix

Jaapani välisminister Taro Kono kavatseb külastada mai keskel Moskvat, et kohtuda oma Vene kolleegi Sergei Lavroviga ja arutada rahuleppe küsimusi, teatas ajaleht Mainichi viitega valitsusallikatele.

Kono kahepäevane visiit, mis algab 11. mail, on kavandatud lootuses teha edusamme rahuleppe sõlmimise küsimustes enne Vene presidendi Vladimir Putini osalemist G20 tippkohtumisel Jaapanis Osakas.

Arvatakse, et 30. mail peavad Kono ja Lavrov veel ühe kohtumise, mis langeb kokku kahe riigi kaitseministri kõnelustega julgeoleku küsimustes.

Lehe sõnul püüab Jaapani valitsus selliste kohtumistega liikuda läbirääkimistes edasi, et peaminister Shinzo Abe suudaks saavutada G20 kõrvalt Putiniga kõnelusi pidades mingi kokkuleppe.

Jaapan nõudleb 1855. aasta kaubandus- ja piirilepingule viidates endale Kuriilide nelja lõunapoolset saart, milleks on Iturup, Kunashir, Shikotan ja Habomai. Moskva peab Lõuna-Kuriile Teise maailmasõja tagajärjel Nõukogude Liidule ja selle õigusjärglasena Venemaale kuuluvaiks.

1956. aasta deklaratsiooniga taastati Tokyo ja Moskva diplomaatilised sidemed, kuid territoriaalvaidluste tõttu ei jõutud ametliku rahuleppe allkirjastamiseni.

Toona pakkus Nõukogude Liit Jaapanile kaht väiksemat Kuriili saart Shikotani ja Habomaid ning rahulepet, venelastele jäänuks suuremad saared. Jaapan ei olnud tehinguga nõus.

Nõukogude armee hõivas neli Ohhoota mere ja Vaikse ookeani vahel asuvat saart Teise maailmasõja lõpupäevil. 

Tokyo keeldumine tunnistamast Moskva suveräänsust nende saarte üle on seitse aastakümmet takistanud rahu sõlmimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles