Indias algas parlamendivalimiste teine etapp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India üldvalimistel toimub 18. aprillil teine etapp.
India üldvalimistel toimub 18. aprillil teine etapp. Foto: R. Parthibhan / AP / Scanpix

Indias peetakse täna nädala eest alanud ja 19. maini kestvate parlamendivalimiste teine etapp.

Seitsmepäevaste valimiste teisel etapil hääletab üle 157 miljoni valija 900 miljonist.

Võimud on tugevdanud julgeolekumeetmeid, kuid mõni tund enne jaoskondade avamist lasti riigi idaosas Odisha osariigis maha valimisametnik. Kahtlustatakse maoistlikke sisse.

India keskosas Chhattisgarhi osariigis tegid julgeolekujõud haarangu Dantewada piirkonna maoistide džunglilaagrile ning tapsid kaks mässulist, keda kahtlustati seotuses rünnakuga valimiskonvoile ja viie inimese tapmises enne esimest valimisvooru.

Kashmiri suurimas linnas Srinagaris on välja pandud kümneid tuhandeid sõdureid ja politseinikke. Srinagar on üks 95 ringkonnast, kus täna valimised läbi viiakse.

Kashmir kerkis peaminister Narendra Modi kampaaniateemade hulka veebruaris, kui enesetapurünnakus sai surma 40 sõjaväelast. Juhtum viis India ja Pakistani pinged haripunkti.

Täna oli Srinagari linn inimtühi ja valimisjaoskonnad näisid hüljatud. Kümnete relvastatud ja kuulivestides politseinike valve all sisenesid jaoskondadesse üksikud inimesed.

Paljudes teistes India valimisringkondades olid aga juba varahommikul jaoskondade uste taga pikad järjekorrad.

Modi hindu rahvuslikul Rahvaparteil (Bharatiya Janata Partei - BJP) on parimad võiduväljavaated ja see võimaldaks Modil veel viieks aastaks peaministriks jääda.

BJP-d ohustab enim opositsiooniline Kongressipartei eesotsas Rahul Gandhiga.

543 parlamendikoha pärast võistleb mitu tuhat kandidaati rohkem kui 2000 parteist. Viimased hääled antakse 19. mail ja lõplikke tulemusi lubatakse 23. mail.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles