Uudne tehnoloogia aitab tuvastada toidupakendi vigu

Copy
Eesti pinnakaredus.
Eesti pinnakaredus. Foto: Tartu Ülikooli Ökoloogia ja maateaduse instituudi geograafia osakonna töörühm Ain Kulli juhtimisel

Eestis visatakse igal aasta ära tonnides toitu, mis raiskab hulgaliselt ressursse. Kauplustes müüdavatele toiduainetele võib küll olla märgitud säilimistähtaeg, kuid toidu söögikõlbulikkuse kohta annab see võrdlemisi vähe infot. Peagi plaanib igapäevaselt polümeersete kilepakendite tootmisega tegelev Estiko Plastar AS võtta Tartu Ülikooli teadlaste abiga kasutusele uudse pakkeliini seiretehnoloogia, mis selle mure lahendab.

Nutikile arendusega tegelev Estiko Plastar AS sai toetust 56 500 eurot. Nende arendatav tehnoloogia võimaldab Estiko Plastari klientidel pakkeprotsessi kvaliteeti senisest täpsemalt kontrollida. Selleks on pakenditele paigaldatud sensor, mis võimaldab sisemist gaasikeskkonna seisukorda pakkeliinil laseriga kontrollida.
 

Estiko Plastar AS tootearendusjuht Taavi Tikk.
Estiko Plastar AS tootearendusjuht Taavi Tikk. Foto: Taavi Tikk

„Kui kilepakendid on varustatud distantsilt loetava hapnikusensoriga, saab pakkevigu, nagu ebapiisav sulgumine või defektid pakendis, tuvastada spetsiaalse lugemisseadmega enne valmistoodangu ladustamist. Nii väheneb võimalus, et kaup jõuab kliendini riknenuna,“ kirjeldas Estiko Plastari tootearendusjuht Taavi Tikk innovaatilist lahendust.

„NUTIKAS meede aitab ettevõttel laiendada potentsiaalsete toodete valikut moel, mis puhtalt ettevõttesiseste vahendite ja teadmistega poleks võimalik. Samuti loob see konkurentsieelise,“ kommenteeris Tikk teadlaste ja teadusasutuste kaasamise kasulikkust.

Foto: Logod
Copy
Tagasi üles