Selgusid Hilana Taarka pärimuspreemia laureaadid

Copy
Matis Leima
Matis Leima Foto: Erakogu

Täna otsustas Hilana Taarka pärimuspreemia komisjon tunnustada Hilana Taarka preemiaga seto pärimuskultuuri töötluse eest Taarka pärimusteatrit lavastuse Vanahunt eest ning preemia setokeelse uusloomingulise kirjutise eest pälvis pärimuslike autoripalade kogumiku "Luitekass" autor Matis Leima.

2018.aasta 3. augustil Treski küünis esietendunud "Vanahundi" aluseks on  2015.aastal Andreas Kalkuni poolt koostatud Seto kirävara sarjas ilmunud seto päritolu sõduri ja seikleja Feodor Vanahundi "Ilosa' ja pogana' jutu'". Tegemist on teatri jaoks keerulise alusmaterjaliga, sest lugude rütmis on palju kordusi, ent kogumiku erinevaid lugusid ja teemasid on keeruline dramaturgiliselt ühtseks looks vormida.  Hästi kirjutatud, lavastatud ja mängitud lavastus on pälvinud üleriigiliselt palju tähelepanu ning tunnustust. Lavastust etendatakse Treski Küünis, Setomaal.

Autor Feodor Vanahunt, lavastaja Helena Kesonen, dramaturg Ott Kilusk, kunstnik Mailiis Laur, valguskunstnik Elerin Tammel, helikunstnik Liisa Koemets. Näitlejad Artur Linnus, Agur Seim, Jekaterina Burdjugova, Kristian Põldma, Siim Angerpikk, Eduard Tee, Martin Tikk, Vootele Ruusmaa ja Claus Mooste. Projektijuht Riin Tammiste.

Preemia setokeelse uusloomingulise kirjutise eest otsustas komisjon anda Matis Leimale pärimuslike autoripalade kogumiku "Luitekass" eest. Raamatus on üheksa Matis Leima loodud karmoškalugu, noodistatud kergemas ja keerulisemas variandis, juhised palade mängimiseks, nende saamislood ja ka salvestatud lugude digitaalne kuulamisvõimalus. Matis Leima loomingut kuuleb ka ansamblis Zetod, tuntuimateks Matise lugudeks ongi kogumiku nimilugu "Luitekass" ja "Petseri palamine".

Hilana Taarka omakultuuripreemiate pidulik üleandmine toimub pühapäeval, 28. aprillil 2019, algusega kell 11.00 Obinitsa Seltsimaja õuel. Päev algab 10.30 mälestusminutitega Obinitsa surnuaias. Kell 12.00 jätkub päev munaloomkaga.

Setomaa vald annab Hilana Taarka omakultuuripreemiat välja esimest korda. Varasemalt andis seda teistel tingimustel välja Meremäe vald. Hilana Taarka nimeline omakultuuripreemia on tunnustus seto pärimuskultuuri ja keele edasikandmise eest läbi uusloomingu ja uustöötluse kaudu. Igal aastal antakse kaks preemiat: seto pärimuskultuuri töötluse eest ja setokeelse uusloomingulise kirjutise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles