Vene-ekspert: Venemaa üritab võita lahingut Brüsselis

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Vladimir Putin on siiski surelik ja tema surma järel peab Venemaa seisma silmitsi võimu järjepidevuse probleemiga. Vahepeal suudab Putin aga palju kahju tekitada, hoiatab Euroopa poliitikaanalüüsi keskuse Vene asjade juhataja Brian Whitmore.
Vladimir Putin on siiski surelik ja tema surma järel peab Venemaa seisma silmitsi võimu järjepidevuse probleemiga. Vahepeal suudab Putin aga palju kahju tekitada, hoiatab Euroopa poliitikaanalüüsi keskuse Vene asjade juhataja Brian Whitmore. Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa on õppinud kasutama ära lääne nõrkusi ja importima oma süsteemi edukalt teistesse riikidesse. Mängu keskmes on korruptsioon ja kõige haavatavamad on riigid, kus puudub usaldus avalike institutsioonide vastu, rääkis Postimehele Tallinna külastanud mõttekoja Center for European Policy Analysis (CEPA) vanemliige ja Vene programmi juhataja Brian Whitmore.

Pikka aega on lääneriigid olnud Vene rikastele koht, kus oma vara kindlas kohas hoida. Nüüd näeme tugevat Vene mõju Euroopa poliitikale. Kui sõltuv on Euroopa Vene rahast ja kas neid investeeringuid võib vaadelda pinna ettevalmistamisena poliitilisele mõjukampaaniale?

Vene raha ei ole ainult Vene raha ja Vene äri ei ole ainult Vene äri, ning küsimus ei ole enam vaid Vene ametnike raha hoiustamises turvalises kohas. See on muutunud relvaks, tegu on tööriistaga, mille abil luuakse mõjuvõrgustikke, see on tööriist, millega õõnestada usaldust institutsioonide vastu.

Peame vaatama Vene mõjukampaaniaid nagu ökosüsteeme. Kõik on viimasel ajal keskendunud desinformatsioonile, justkui see oleks midagi, mis toimub isoleerituna kõigest muust. Kuid desinformatsioonikampaaniatesse on valatud väga palju raha.

Tegemist on ökosüsteemiga, mille osad on korruptsioon, organiseeritud kuritegevus, rahandus, energeetika, kübervaldkond. Kõik need asjad töötavad ühtselt Vene pahatahtliku mõjukampaania heaks ja toetavad seda, mida ma nimetan Putini tumedaks ökosüsteemiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles