Füsioterapeut Karina Talk aitab füüsist taastada

Kristina Õun
Copy
KARINA TALGI käe all saavad patsiendid oma terviseprobleemide leevendamiseks abi tänu erinevatele tehnikatele.
KARINA TALGI käe all saavad patsiendid oma terviseprobleemide leevendamiseks abi tänu erinevatele tehnikatele. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Kuressaare haigla füsioterapeut Karina Talk nentis, et otsustas oma edasised õppeplaanid ära juba gümnaasiumi alguses ning oli kindel, et võtab suuna füsioteraapia poole.

Pärast Tartu ülikoolis füsioterapeudi erialal magistriõppe lõpetamist 2018. aastal asus Karina tööle Kuressaare haiglas, kuid jõudis enne tegutseda ka FC Kuressaare ja Saaremaa Võrkpalliklubi füsioterapeudina. 

“Ilmselt oli eriala valik mingil määral ajendatud ka minu enda tervisemuredest, kuna olin hädas põlvevaludega ning mitte keegi ei osanud otseselt öelda, millest need tulid ja mida teha. Kui tahad, et midagi saaks tehtud, tuleb seda ikka ise teha,” naeris ta.

Sihikul on pinged ja valu

Füsioterapeudi pädevusse kuuluvad näiteks spordimassaaž ja kuivnõelumine ja sünnitanud naisi kimbutava kõhulihase diastaasi ravimine.

Spordimassaaž on eelkõige mõeldud sportlastele ja füüsiliselt aktiivsematele inimestele. “Kuigi on levinud arvamus, et spordimassaaž on lihtsalt jõulisem versioon klassikalisest massaažist, on see enamasti ikkagi eesmärgistatum ning lähtub suuresti ka spordiala spetsiifikast,” selgitas Talk. Lisaks valdab ta ka Eestis veel vähetuntud kuivnõelumist, mis on efektiivne ravimeetod trigerpunktidest põhjustatud vaevuste leevendamiseks.

Peene nimega redcord neurac teraapia on valu vähendamiseks väljatöötatud ravimeetod, mis keskendub probleemi põhjusele, mitte pelgalt sümptomite leevendamisele. 

Beebikõht korda

Üks sagedasemaid enamasti rasedaid ja sünnitanud naisi kimbutav probleem on aga kõhu sirglihase diastaas, mis oli ka Karina Talgi magistri lõputöö teema. “Kuigi diastaasi on seostatud paljude probleemidega, on naiste sagedaim kaebus kosmeetiline defekt, näiteks ette- või allavajunud kõht, lotendav kõhunahk või väljapundunud naba.” Tema sõnul on diastaasi füsioteraapiaga võimalik edukalt ravida, kuid see eeldab teadlikku ja sihipärast treenimist.

Füsioteraapiasse pääsemiseks on kolm võimalust: otse perearsti saatekirjaga teraapiafondi kaudu; taastusraviarsti suunamisel (kelle vastuvõtule pääsemiseks on samuti vaja perearsti saatekirja) või tasulise teenuse korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles