Evelin Ilves võib Züleyxa Izmailovale kinda heita (16)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Erakonna esimeheks kandideerivad nii Evelin Ilves kui ka Züleyxa Izmailova.
Erakonna esimeheks kandideerivad nii Evelin Ilves kui ka Züleyxa Izmailova. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Euroopa Parlamenti kandideeriv roheliste liige Evelin Ilves andis eile teada, et ei välista erakonna juhiks kandideerimast.

Ilves oli eile külaline Mihkel Raua juhitavas TV 3 saates «Kolmeraudne». Saatejuht päris Ilveselt, mida kavatseb poliitik ette võtta, kui ta ei osutu europarlamenti valituks. «Kas siis eemaldud poliitikast või hakkad roheliste nimekirjas valmistuma kohalikeks valimisteks?»

«Tead, ega mul alguses polnud suuri plaane rohelistega, aga nüüd on rohelistel tulemas üldkogu (toimub 27. aprillil Tallinnas – G. B.), kus valitakse uued juhid kaheks aastaks,» vastas Ilves, kes astus 11. aprillil erakonna Eestimaa Rohelised liikmeks.

Selle peale küsis Raud Ilveselt, kas ta plaanib esimeheks kandideerida. «Võib-olla kandideerin,» kostus külalise suust. 

Raud kordas imestunult oma küsimust, millele Ilves vastas taas: «Võib-olla.» 

«Mis võib-olla!? Tee ära, tee ära! Väga hea!» ütles Raud.

Ilves tõi oma otsuse põhjenduseks, et roheliste erakonnaga ei ole kõik nii, nagu võiks tema meelest olla. «Olen aru saanud, et see roheline maailmavaade meil ei edene, kui seda organisatsiooni üles ei ehita, kui seal ees ei ole liider,» selgitas ta.

Roheliste esimees Züleyxa Izmailova teatas samuti eile oma otsusest lahkuda Tallinna abilinnapea kohalt, et pühenduda erakonna edasiviimisele ja liikmeskonna kasvatamisele. 

Izmailova selgitas pressiteate vahendusel, et ei ole kaugeltki rahul roheliste tulemusega riigikogu valimistel ning kavatseb erakonnas olulisi muudatusi teha, et rohelistel oleks edaspidi Eesti poliitikas suurem jõud.

Endine presidendi abikaasa Ilves rääkis möödunud kuul Kanal 2 saatele «Radar», et on poliitikasse astumisele pikalt mõelnud. «Kolm aastat olen seda munakest munenud ja pole olnud lihtne, aga lõpuks ma ikkagi otsustasin»

«Mis oli minu jaoks kõige keerulisem selle juures, oli see, et kas teha otsus südame või mõistuse järgi, kas olla pragmaatiline või minna oma missiooni järgides poliitikasse ja ma valisin viimase. Ma ei teinud otsust, mis oleks nii-öelda kasulik diil, vaid otsustasin selle kasuks, mida päriselt tahan ajada,» selgitas Ilves, miks valis just rohelised. 

Ilves võttis rohelistega ise ühendust, mitte ei saanud neilt kutset. «Ma olen viimase aasta jooksul vaikselt läbi töötanud kõikide parteide programmid ja mind väga selgelt kõnetasid rohelised, Elurikkuse Erakond ja Eesti 200,» selgitas vastne poliitik oma eeltööd.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles