Macron kohtus Süüria kurdivõitlejate esindajatega

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / AFP / Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron võttis täna vastu Süürias äärmusrühmituse Islamiriik (IS) purustanud kurdivägede esindajad, kinnitades neile Pariisi toetust ka võitluses ülejäänud džihadistide vastu.

USA-toetatud Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) tõrjusid IS-i välja nende viimasest tugipunktist Süürias, kuid on hoiatanud, et džihadistid on veel mitmes piirkonnas ohuks.

Macron kinnitas SDF-i esindajatele «Prantsusmaa aktiivset toetust võitluses Daeshi vastu, mis on jätkuvalt oht kollektiivsele julgeolekule», ütles tema kantselei avalduses, milles kasutati IS-i teist nimekuju.

Eriliselt tähtis on toetus kurdidele «tegelemiseks terroristlike võitlejatega, keda hoitakse vangis koos nende perekondadega», lisas Pariis.

Macron lubas Pariisi finantstoetust, et «reageerida humanitaarvajadustele ja tsiviilelanikkonna sotsiaalmajanduslikule stabiliseerimisele Süürias».

SDF oli lääneriikide tähtis liitlane IS-i purustamisel ja kandis suurema osa võitluse koormast. Kurdivõitlejad kardavad nüüd, et pärast IS-i hävitamist nad hüljatakse.

Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian teatas sel kuul miljoni euro eraldamisest humanitaarabi andmiseks eriti neile laagritele, kus on leidnud peavarju tuhanded naised ja lapsed, kes elasid IS-i kontrolli all olnud aladel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles