Põhja-Iiri politsei pidas ajakirjaniku tapmisega seoses kinni kaks noormeest

Copy
Põhja-Iiri politsei ajakirjaniku tapmispaigas.
Põhja-Iiri politsei ajakirjaniku tapmispaigas. Foto: AFP / Scanpix

Põhja-Iirimaa politsei pidas täna seoses ajakirjaniku tapmisega kinni kaks noormeest.

Mehed vanuses 18 ja 19 eluaastat peeti terrorivastase seaduse alusel kinni Derrys ja toimetati Belfasti ülekuulamisele, teatas Põhja-Iiri politseiamet. 

Ajakirjanik Lyra McKee lasti maha neljapäeval Derrys Creggani piirkonnas puhkenud rahutuste ajal. Belfastis sündinud 29-aastane McKee oli postitanud internetti rahutustest foto ning lisanud: «Derry täna õhtul. Täielik hullumaja.» 

Arvukatel sotsiaalmeediasse neljapäeva õhtust riputatud fotodel on näha leekides autot ja kaubikut ning kapuutsides inimesi loopimas politseisõidukeid süütepommide ja ilutulestikurakettidega.

Mõned ametnikud süüdistavad tapmises teisitimõtlejatest vabariiklaste rühmitust Uus IRA, kirjutas AFP. 

Uus IRA on kunagi ise teatanud, et tekkis kolme Iiri Vabariiklikust Armeest (IRA) lahku löönud ja Põhja-Iiri rahuprotsessi vaenulikult suhtuva rühmituse ühinemisel.

Vägivald puhkes enne lihavõtte nädalavahetust, mil Põhja-Iiri vabariiklased tähistavad 1916. aasta Briti võimu vastase ülestõusu alguse aastapäeva. 

Iiri vabariikliku partei Sinn Féin aseesimees Michelle O'Neill mõistis tapmise hukka, süüdistades selles rühmitust, mida seostatakse ka aasta alguse autopommiplahvatuse ja kahe kaubiku kaaperdamisega Derrys.

«See oli rünnak kogukonnale, rünnak rahuprotsessile ja rünnak Suure reede leppele,» ütles ta 21 aasta eest allkirjastatud rahuleppele viidates.

Uurijad avaldasid varem rahutustest salvestised, et kohalikud saaksid aidata tapjate tuvastamisel. 

Politseiülem Mark Hamilton ütles reedel, et «üksik tulistaja avas tule linna elurajoonis ja selle tagajärjel haavas preili McKeed». 

Iiri dissidentidest vabariiklaste partei Saoradh teatas reedel, et hästi relvastatud politsei oli läinud Cregganisse, et vabariiklasi ülestõusu aastapäeva eel rünnata.  

«Selle sissetungi paratamatu tagajärgi oli Creggani noorte vastupanu,» lisati avalduses. Saoradh väitis ka, et ei ole Uue IRA poliitiline tiib.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles