Aav: tuli aeg uusi asju proovida

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enriko Aav
Enriko Aav Foto: Postimees/Scanpix

Detsembri keskel ametist lahkuv maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav sõnas usutluses E24-le, et tema lahkumise peamiseks põhjuseks on soov uusi asju proovida ja end edasi arendada.

Kas Teile pakuti uut kohta või kandideerisite?
Pakuti.

Miks pakkumise vastu võtsite?
Teate, ma ise jagan sellist seisukohta, et inimene võiks aeg-ajalt midagi uut teha, olla ise vormis ja et elu oleks huvitav, saada uuest energiat ja ühtlasi arendada ennast.
Nii et olles ligi kuus aastat praegusel ametikohal, oli see minu isiklikus plaanis väga õige.
Amet on praegu heas seisus, toimib hästi, oleme oma ülesannetega toime tulnud. Praegu on käimas ka protsess järgmiste perioodide strateegiliste eesmärkide püstitamiseks, seega oleks praegu ka õige aeg juhivahetuseks, et uus juht saaks tulla ja hakata viie aasta projekti tegema.

Mida te IMFis täpsemalt tegema hakkate?
See töö ongi seotud sama valdkonnaga: maksude haldamine ja tollikorraldus. Minu tegevus oleks liikmesriikide tehniline nõustamine maksukorralduses ja maksude kogumise tõhustamises.

Millised probleemid tulevasele juhile jätate?
Kõige tähtsam ongi liikuda edasi sellega, mis juba olemas. Ära kaardistada protsesside tõhustamise võimalused. Praegu analüüsime võimalusi, et sama tulemus tuleks maksumaksjale tõhusamini kätte.
(Uuel juhil - toim) võib tulla vajadus kiirete ja raskete otsuste tegemise järele. Ühe korra oleme seda juba läbi teinud, kui toimus majanduslangus, siis kärpisime kulusid, olukord muutus ettevõtjate ja maksumaksjate jaoks raskemaks.

Millised probleemid praegu Eesti maksusüsteemis on?
Mina ei oskaks küll paugupealt suuri probleeme välja tuua, sest suures pildis on kõik toimiv ja mõistlik.

Kas olete ministrile teinud ka ettepanku oma järeltulija suhtes?
Ei ole soovitanud. See on rahandusministri pädevuses.

Aga endal on kindlasti mingi eelistus?
Teades täna, mis me oleme ära teinud, ma loomulikult tunneksin kindlamini, kui uus inimene tuleks ametist seest. Inimene, kes on protsessidega kokku puutunud. Lõpuks on see ikkagi ministri otsustada.

Mitu korda suurem teie palk IMFis olema hakkab?
Ilmselt see kordades on, aga ma pole matemaatikat läbi teinud ja kokku lugenud. Rahaga on niimoodi, et seda võiks alati rohkem olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles