Pettuses kahtlustatud Tšehhi peaminister ei kavatse tagasi astuda

Copy
Tšehhi peaminister Andrej Babiš.
Tšehhi peaminister Andrej Babiš. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix

Tšehhi miljardärist peaminister Andrej Babiš ütles eile, et ei astu tagasi juhul, kui talle esitatakse süüdistus Euroopa Liidu abirahade väärkasutamises.

Politsei soovitas sel nädalal esitada Babišile süüdistuse seotuse eest abirahade pettusega kahe miljoni euro ulatuses.

Süüdimõistmise korral võivad tema ja veel mitu isikut, kelle seas on ka pereliikmeid, viieks kuni kümneks aastaks trellide taha minna.

«Ma ei astu tagasi, sest olen algusest saadik öelnud, et see on poliitiline protsess,» lausus Babiš ajalehele DNES, mille omanik ta on.

Babišit, 64-aastast põllumajanduskemikaalide magnaati ja ajakirja Forbes andmeil rikkuselt teisel kohal olevat Tšehhi kodanikku kahtlustatakse EL-i rahade väärkasutamises. Väidetavalt kasutas ta raha luksusliku Kurepesa kuurordi ja farmi ehitamiseks Praha lähistele 2007. aastal.

Asjasse on segatud ka tema naine, naisevend ja tütar.

«Kui ma poleks poliitikas, ei oleks keegi Kurepesast midagi kuulnudki,» lausus Babiš.

«Inimesed jätkavad minevikus tuhnides vandenõude sepitsemist minu vastu. See asi on 12 aastat vana,» lisas ta.

President Miloš Zeman, kes saaks Babiši tagandada, märkis et ta ei tee seda.

«Süüdistatud peaminister ei ole süüdi mõistetud peaminister,» lausus 74-aastane Kremli- ja Hiina-meelne riigipea ja Babiši kindel liitlane.

Babiši populistlik liikumine ANO on vasakpoolse Sotsiaaldemokraatliku Parteiga (ČSSD) vähemusvalitsuses, mida toetab koalitsiooniväliselt ka Böömi-Määrimaa Kommunistlik Partei.

Valitsus läbis eelmisel aastal usaldushääletuse, mis sai alguse pärast ajakirjanduse teadet, et Babiši nõunikud toimetasid tema poja Andrej Babiš noorema Venemaa okupeeritud Krimmi vastu poja soove. Väidetavalt oli sammu eesmärk takistada politseil uurida vanema Babiši tegemisi.

ANO on skandaalist hoolimata Tšehhi populaarseim partei. Märtsis-aprillis tehtud firma Kantar CZ küsitluse järgi toetab teda 33 protsenti valijaskonnast. Teisel kohal on Piraadipartei 19 protsendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles