Põhjamakedoonlased valivad riiginime muutmise kiiluvees presidenti

Copy
Inimesed kõndimas mööda presidendikandidaatide Stevo Pendarovski (paremal) ja Gordana Siljanovska-Davkova (vasakul) valimispostritest.
Inimesed kõndimas mööda presidendikandidaatide Stevo Pendarovski (paremal) ja Gordana Siljanovska-Davkova (vasakul) valimispostritest. Foto: ROBERT ATANASOVSKI / AFP / SCANPIX

Põhja-Makedoonias toimub täna presidendivalimiste esimene voor, kuid kardetakse, et osalusprotsent võib jääda valimiste toimunuks kuulutamiseks liiga väikseks.

Valimised suuresti tseremoniaalse ametikoha täitmiseks korraldatakse vähem kui kolm kuud pärast riigi nimemuutust, mis lõpetas aastakümneid kestnud tüli Skopje ja Ateena vahel.

Riigipeaks püüdlevad Stevo Pendarovski, keda toetab valitsev vasakpoolne Sotsiaaldemokraatlik Liit, Gordana Siljanovska-Davkova parempoolsest opositsioonist ja riigi etnilisi albaanlasi esindav Belrim Reka. Kõik kolm on ülikooliprofessorid.

Praegune president Gjorge Ivanov ei saa uuesti kandideerida, kuna on lõpetamas maksimaalselt lubatud teist ametiaega.

Presidendivalimised saab lugeda toimunuks, kui osaleb rohkem kui 40 protsenti valijaskonnast. Mõnede vaatlejate hinnangul võib see aga saavutamata jääda, sest rahvas on riigi sisepoliitikas pettunud.

Töötuse määr on riigis üle 20 protsendi, keskmine palk on takerdunud umbes 400 euro juures ning paljud on riigist lahkunud, sest nende hinnangul napib võimalusi inimestele, kel pole õigeid tutvusi.

Kui valimisosalus jääb alla 40 protsendi, siis tuleb korraldada uued valimised. Need aga võivad vallandada uue poliitilise kriisi ja suurendada survet peaminister Zoran Zaevi valitsusele.

Kuigi Zaev on vähese valimisosaluse ohtu pisendanud, siis käis ta välja võimalikud lahendused, kui valimisosalus tuleb siiski nõutust väiksem.

Ettepanekute seas on valimiste uuestipidamine, osaluse 40-protsendise alampiiri tühistamine ning presidendi ametissemääramise õiguse andmine parlamendile.

Albaania telekanali TV Alsat toimetaja Nazim Rashidi sõnul aga ei lahenda ükski nendest ettepanekutest probleemi tuuma.

«Apaatia..., eriti noorte makedoonlaste ja albaanlaste seas, on tohutu.»

Poliitikud pole seni suutnud leida lahendusi töötuse määra langetamiseks ega ka lokkava korruptsiooni ja nepotismi piiramiseks. Lisaks pole suudetud käivitada hädasti vajatud õigusreforme.

«Kasvav arv inimesi arvab, et nende hääl suurt muutust kaasa ei too,» lisas õigusprofessor Dragan Gocevski.

Valimisjaoskonnad avati Eesti aja järgi kell 8 ja suletakse kell 20.

Kui ükski kandidaat üle 50 protsendi häältest ei kogu, siis toimub teine voor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles