Ukraina presidendivalimised on ülekaalukalt võitmas Volodõmõr Zelenskõi (27)

Copy
Volodõmõr Zelenskõi võidujoovastus.
Volodõmõr Zelenskõi võidujoovastus. Foto: Stringer/Scanpix

Ukrainas pühapäeval toimunud presidendivalimised võitis meelelahutaja Volodõmõr Zelenskõi, kes lävepakuküsitluste andmetel oli praegusest riigipeast Petro Porošenkost mäekõrguselt üle kõigis regioonides.

Südaööks oli keskvalimiskomisjon kontrollinud veidi üle 6 protsendi häältest. Selleks hetkeks oli Volodõmõr Zelenskõil 71,94 protsenti ning Petro Porošenkol 25,75 protsenti häältest.

Ukraina keskvalimiskomisjoni teatel käis riigipead valimas 62,12 protsenti valijatest.

Pärast valimisjaoskondade sulgemist kell 20 tehtud lävepakuküsitluse kohaselt kogus Zelenskõi 73 protsenti ja Porošenko 25,5 protsenti häältest.

Zelenskõi võitis kõigis valimisringkondades. Lävepakuküsitluste andmetel andis Ukraina idaosas Zelenskõile oma hääle 87,3 protsenti valijatest, samas kui Porošenkot toetas vaid 11,5 protsenti. Suur on Zelenskõi ülekaal ka riigi lääneosas, kus ta kogus 56,9 protsenti ning sealkandis seni populaarsem olnud Porošenko 41,3 protsenti. Keskringkonnas kogus Zelesnkõi 70,2 protsenti ning Porošenko 28 protsenti häältest. Lõunas anti Zelenskõile 85,4 protsenti ja Porošenkole 13,5 protsenti häältest.

Zelenskõi tänas pärast lävepakuküsitluse tulemuste teatavakstegemist oma perekonda ja lubas, et ei vea kunagi kedagi alt. «Me tegime seda koos,» sõnas valimiste soosik. Zelenskõi sõnul Porošenko õnnitles teda valimisvõidu puhul ning lubas toeks olla.

Zelenskõi teatas pühapäeva õhtul, et kavatseb jätkata Minski protsessi, kuid seda on tema sõnul vaja uuesti laadida. «Arvan, et meil tuleb kaadrivahetus. Igal juhul, me jätkame just Minski suunal,» lubas Zelenskõi. Ühtlasi lubas ta minna lõpuni, et peatada tulevahetus Donbassis.

Hääletus algas valimisjaoskondades kogu riigis Eesti aja järgi kell 8 hommikul ja lõppes õhtul kell 20.

Hommikul valimisjaoskondades suurt valimisaktiivsust ei täheldatud ning kella 11 seisuga oli valimas käinud veidi üle 18 protsendi hääleõiguslikest kodanikest. Ekspertide arvates võib see olla tingitud palmipuudepühast, sest paljud ukrainlased läksid hommikul kõigepealt kirikusse.

Sellegipoolest oli tänahommikune valimisaktiivsus kõrgem kui presidendivalimiste esimeses voorus samal ajal. Siis oli presidenti valimas käinud pisut üle 16 protsendi valijatest.

Hoolimata mõnest intsidendist oli valimisjaoskondades rahulik atmosfäär. Kella 12-ks olid võimuesindajad registreerinud 281 teadet valimisreeglite rikkumistest.

Ukraina keskvalimiskomisjoni teatel möödusid presidendivalimised edukalt.

31. märtsil toimunud presidendivalimiste esimeses voorus kogus Zelensõki 30,24 protsenti ja Porošenko 15,95 protsenti häältest.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles