Briti riik sunnib iirlannat oma kodanikuks

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Kui Emma ja Jake de Souza otsustasid pärast abiellumist kolida Põhja-Iirimaale, taheti ameeriklasest meest alguses maalt välja saata.
Kui Emma ja Jake de Souza otsustasid pärast abiellumist kolida Põhja-Iirimaale, taheti ameeriklasest meest alguses maalt välja saata. Foto: Erakogu

Süürias islamistidega liitunud londonlannalt kodakondsuse võtnud Briti siseministeerium käib samas juba neljandat aastat kohut põhjaiiri naisega, kes ei taha nende kodanik olla.

Postimehega kohtumise ajal oli Emma de Souza tulnud abi otsima europarlamendi saadikuilt. Põhja-Iirimaal Derrys sündinud naine tahab, et Euroopa kaitseks teda kui eurooplast ja iirlast Londoni eest, kes väidab, et ta on Briti kodanik.

Verise lähiajalooga linnast pärit de Souza ütleb, et enne 2015. aastat ei huvitanud poliitika teda üldse. Aga siis armus ta Los Angelesest pärit Jake de Souzasse, abiellus temaga ja paar otsustas kodu rajada naise sünnilinna. Ameeriklasest mees hakkas vormistama elamisluba kui Iiri kodaniku abikaasa.

«Iiri ja ELi kodanikuna on mul õigus saada talle elamisluba vastavalt Euroopa seadustele,» selgitab de Souza. Briti siseministeerium seda aga nii ei näinud: nad lükkasid Jake de Souza kui ELi kodaniku abikaasa elamisloa taotluse tagasi väitega, et naine on hoopis Briti kodanik ja peab järgima riiklikke reegleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles