Pildid ja video: Briti kuninganna Elizabeth II sai 21. aprillil 93-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy

Briti kuninganna Elizabeth II sai 21. aprillil 93-aastaseks ja see langes samale ajale esimese ülestõusmispühaga.

Elizabeth II, kes on anglikaani kiriku juht, tähistab igal aastal lihavõtteid Windsori lossis, käies sealses St. Georgi kabelis koos perega lihavõttejumalateenistusel ning nii oli ka sel aastal, teatab msn.com.

Kohal olid mitmed pereliikmed, kaasa arvatud prints William ja ta naine, Cambridge'i hertsoginna Catherine. Paljudele jäi silma, et prints Harry tuli üksinda ja see tekitas spekulatsiooni, kas ta naine, Sussexi hertsoginna Meghan on juba lapse ilmale toonud. 

Cambridge'i hertsoginna Catherine ja prints William tervitamas Elizabeth II
Cambridge'i hertsoginna Catherine ja prints William tervitamas Elizabeth II Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AFP/Scanpix

Lapsed kinkisid kiriku ees kuningannale ta sünnipäeva puhul oma aiast korjatud kevadlilli.

Iiri kaardiväe orkester esitas Windsori lossi juures Elizabeth II sünnipäeva auks populaarse pala «Happy Birthday»  ja auvahtkond pidas tervitustseremoonia.

Briti kuninganna on sündinud 21. aprillil 1926, kuid ta sünnipäeva tähistatakse ka juuni teisel laupäeval, et kogu Suurbritrannia elanikkond saaks pidustustest osa.

Sel aastal tähistatakse Ühendkuningriigis Elizabeth II sünnipäeva 8. juunil, mil leiab aset suur sõjaväeparaad, mille osa on Londoni Toweris kahuritest lastavad aupaugud kell 13.00 kohaliku aja järgi. 

Elizabeth II 21. aprillil 2019 Windsori lossi St. George'i kabeli juures
Elizabeth II 21. aprillil 2019 Windsori lossi St. George'i kabeli juures Foto: SWNSAdam Gray / SWNS/Scanpix

Iga aasta kevadel, poolest aprillist poole maini jääb kuninganna üheks kuuks Windsori lossi. Seda nimetatakse siis Easter Courtiks ehk lihavõtte õukonnaks.

Printsess Elizabeth Alexandra Mary sündis 21. aprillil 1926 kell 2.40 varahommikul Londonis Mayfairis asuvas majas aadressil Burton Street 17, mis kuulus ta ema, Yorki hertsoginna vanematele, krahv ja krahvinna Strathmore’ile.

Printsess Elizabeth 1927
Printsess Elizabeth 1927 Foto: Rights Managed / Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

Arvati, et printsess Elizabeth ei saa kunagi troonile, kuid ajalugu läks teisiti. Elizabethi onu, kuningas Edward VIII loobus 1936 troonist ja Elizabethi isa George VI sai kuningaks. Elizabethist sai aga kroonprintsess.

Elizabeth II sai kuningannaks pärast oma isa surma 1952. 

67 aastat kuninganna olnud Elizabeth II on juba 71 aastat abielus Edinburghi hertsogi, prints Philipiga. Neil on neli last, kaheksa lapselast ja seitse lapselapselast.

Prints Harry ja Sussexi hertsoginna Meghani esimene laps peaks sündima lähiajal ning see on Elizabeth II kaheksas lapselapselapse.

Elizabeth II sai kõige kauem troonil olnud Briti monarh 2015. aastal septembris, ületades oma vanavanavanaema, kuninganna Victoria võimurekordi.  

Briti kuninganna Elizabeth II
Briti kuninganna Elizabeth II Foto: Leon Neal / AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles