Manila hoiatas ajakirjandust plaani eest hävitada president Duterte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide president Rodrigo Duterte.
Filipiinide president Rodrigo Duterte. Foto: Reuters/ScanPix

Filipiinide valitsus hoiatas ajakirjandust plaani eest hävitada president Rodrigo Duterte valitsus; riigipea kõneisik süüdistas täna ajakirjanikke libauudiste levitamises. 

Hoiatus järgnes hiljutistele teadetele Duterte perekonna väidetavast seotusest uimastiäriga. 

«Nad kõik üritavad valitsust hävitada, levitavad libauudiseid ja punuvad valitsusvastaseid intriige,» ütles täna Duterte kõneisik Salvador Panelo. «Kui nad ei ole ise vaenlased, aitavad nad oma tegudega vaenlast.»

Panelo lisas, et väited plaanist president kukutada põhinevad ühe välisriigi luureinfol.

Duterte ähvardas neljapäeval, et kuulutab välja revolutsioonilise valitsuse ja vahistab enda halvustajad, kui ta vastu seina surutakse.

Kriitikud on hakanud nõudma, et president lahendaks riigi tegelikke probleeme, mitte ei mängiks diktaatorit.

Duterte provokatiivsed väljaütlemised on tuntud ning tema pressiesindajatel tuleb sageli selgitada, et tegemist on liialdusega, mis ei ole mõeldud võtmiseks sõna-sõnalt.

«Mul on küllalt probleeme kuritegevuse, narkootikumide, mässu ja kõigega, aga kui te mind üle piiri viite, peatan ma habeas corpuse ja vahistan teid kõiki,» ähvardas Duterte.

Märtsis jõustus ametlikult Filipiinide lahkumine Rahvusvahelisest Kriminaalkohtust (ICC), kuigi tribunal on lubanud jätkata sealse valitsuse uimastivastases sõjas sooritatud kohtuväliste tapmiste uurimist.

Filipiinidest sai teine maailma ainsast püsivast sõjaroimatribunalist lahkunud riik. 2002. aastal tegevust alustanud kohtust on seni ainsana lahkunud Burundi 2017. aastal.

Filipiinide politsei on enda teatel tapnud narkosõjas 5176 uimastikasutajat või vahistamisel vastupanu osutanud inimest, kuid inimõigusorganisatsioonide hinnangul on tegelik tapetute arv vähemalt kolm korda suurem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles