Hispaania parteijuhid pidasid valimisväitluse

Copy
Hispaania parteijuhid pidasid 22. aprillil valimisväitluse.
Hispaania parteijuhid pidasid 22. aprillil valimisväitluse. Foto: REUTERS TV / REUTERS / Scan

Hispaania parteijuhid pidasid eile valimisväitluse, mille keskseteks teemadeks olid Kataloonia iseseisvuspüüdlused ja paremäärmuslaste edu.

Väitluses osalesid sotsialistide liider ja peaminister Pedro Sánchez, konservatiivse Rahvapartei (PP) liider Pablo Casado, paremtsentristliku erakonna Ciudadanos juht Albert Rivera ning vasakäärmusliku partei Podemos peasekretär Pablo Iglesias Turrión.

«Nende jaoks, kes tahavad Hispaania lõhestumist, on eelistatud kandidaat Sánchez,» ütles Casado.

«Ma tahan peaministrit, kes ei põlvita nende ees, kes tahavad Hispaania lõhestada,» lisas Rivera. Tema ees oli raamitud foto Sánchezest, kes rääkis Kataloonia separatistide liidri Quim Torraga.

Kataloonia iseseisvuse küsimus on plahvatusohtlik teema enne pühapäeval peetavaid ennetähtaegseid valimisi, mille Sánchez oli sunnitud välja kuulutama pärast seda, kui tema vähemusvalitsus ei saanud piisavat toetust 2019. aasta riigieelarvekavale.

Casado ja Rivera süüdistasid Sánchezt, et too reetis Hispaania, püüdes pärast eelmise aasta juunis võimule tulemist pidada läbirääkimisi Kataloonia separatistidega.

Samuti süüdistasid nad peaministrit selles, et too ühendas parlamendis jõud Kataloonia seadusandjatega, kes toetasid konservatiivist peaministri Mariano Rajoy valitsuse umbusaldamist ja Sáncheze vähemusvalitsuse ametisseastumist. Katalaanide keeldumine toetada eelarvekava aga tõi kaasa ennetähtaegsed valimised.

Sánchez kaitses end, rõhutades, et ei andnud kunagi nõusolekut iseseisvusreferendumiks.

Ta kinnitas, et dialoog oli ainus tee vältimaks 2017. aasta oktoobris ebaõnnestunud Kataloonia lahkulöömiskatse kordumist.

Sánchez süüdistas omakorda Riverat ja Casadot, et need poevad külje alla paremäärmuslikule erakonnale Vox, mis tõusis Hispaania poliitilisele areenile detsembris peetud kohalikel valimistel Andaluusias.

Valimisametnikud keelasid Voxi liidril Santiago Abascalil osaleda televäitluses, kuna tema parteil puudub esindatus föderaalparlamendis.

Vox, mis sai Andaluusia regionaalparlamendis 12 kohta, oli võtmepositsioonis, aidates Rahvaparteil ja Ciudadanosel tulla võimule traditsioonilises sotsialistide tugipunktis.

Sánchez hoiatas, et see võib juhtuda ka riigi tasandil.

«Ma arvasin, et (Donald) Trump ei võida ja ta võitis. Ma arvasin, et Brexitit ei juhtu ja see juhtus,» sõnas ta. «Ma arvasin, et Andaluusias ei jõua Rahvapartei, Ciudadanos ja paremäärmuslased kokkulepetele ja nad jõudsid,» sõnas peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles