Sünnitusosakonnas mängiti läbi raskeid juhtumeid

Peeter Lilleväli
Copy
Mida keerulisemaks läks olukord, seda rohkem rahvast kaasati, nii et piltnikule sünnituslaua taga hetke pärast ruumi enam ei jätkunud.
Mida keerulisemaks läks olukord, seda rohkem rahvast kaasati, nii et piltnikule sünnituslaua taga hetke pärast ruumi enam ei jätkunud. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ida-Viru keskhaigla sünnitusosakonnas toimunud suurõppuse käigus mängiti simulatsiooniga läbi mitmed päriselus ette tulevad olukorrad. 

Selliseid juhtumeid, kus laps on õlgadest liiga kogukas, tuleb elus ette järjest rohkem. "Elu on paremaks läinud, me tarbime palju suhkruid ja seetõttu kasvab ka vastsündinute kaal, nii et tegu on kasvava probleemiga," ütles Pelgulinna sünnitusmaja simulatsioonikeskuse ämmaemand-koolitaja Kärt Pielberg.

Seetõttu on meditsiinipersonalil kasulik need olukorrad läbi mängida, sest teoreetilistest loenguteadmistest jääb sellistel puhkudel napiks ning õiged võtted peavad olema kätte harjutatud. Ning siin tuleb mängu mannekeen Victoria, kelle peal saab sünnitusel ette tulevad olukorrad läbi teha.

"Väga tähtis on, et ka väiksemates haiglates, kus selliseid komplikatsioonidega sünnitusi iga päev ette ei tule, saaks personal hea ettevalmistuse, sest väikseimgi viga võib päriselus ohustada nii ema kui ka lapse tervist," rääkis Pielberg. 

Ja nii võiski õppus alata: mida keerulisemaks läks olukord, seda rohkem tuli personali sünnituslaua juurde appi kutsuda. Lõpuks askeldas tulevase ema ümber seitse-kaheksa inimest, kuid mannekeen Victoria järjekordne sünnitus sai vastu võetud ning jätkati lapse toibutamisega. "Vähemalt esimese kahe olukorra läbimängimise järel saab siinse haigla meeskonnale jagada vaid kiidusõnu: olukorrad lahendati kiiresti ja õigesti," ütles Pielberg. 

Simulatsioonikeskuse meeskond on viinud ja viib ka edaspidi õppusi läbi kõikides Eesti sünnitusosakondades, et erakorralise olukorra puhul oleks kvaliteetne sünnitusabi saadaval kõikjal Eestis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles